ОПЕК отново се събира за спешна среща

На нея министрите ще обсъдят незабавно прилагане на сделката за свиване на добива

ОПЕК отново се събира за спешна среща

Снимка: Unsplash

1136 ~ 1 мин. четене

Редица министри на ОПЕК ще проведат конферентен разговор във вторник, за да обсъдят развитието на пазара на петрола и възможността за прилагане на договорените съкращения на петрола незабавно, а не от 1 май, както бе първоначалната идея. Това е заявил източник на ОПЕК за Reuters. Все още не е ясно точно кои министри ще присъстват на конференцията.

"Предложихме незабавно изпълнение на сделката, за да не чакаме до май и да спрем свръхпроизводството през април", заяви източникът на ОПЕК пред Reuters.

Срещата идва ден, след като фючърсите на САЩ за май потънаха в отрицателна територия за първи път в историята, тъй като търсенето се срина заради коронавирусната криза, а суровината напълни почти всички петролни резервоари.

Цените се сринаха въпреки безпрецедентните съкращения на производството, обявени от ОПЕК и неговите партньори преди малко повече от седмица - с 9.7 млн. барела на ден от страните членки на картела. Те обаче не са достатъчни, за да се противопоставят на загубеното търсене, тъй като коронавирусната епидемия принуждава държавите да се затворят.

„Продължаваме да наблюдаваме необикновени сътресения на петролните пазари през този черен април за индустрията. Намаляването на предлагането на ОПЕК+ е солиден старт, но недостатъчно за незабавно балансиране на пазара поради мащаба на спада в търсенето“, заяви Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика.

Саудитска Арабия, най-големият член на ОПЕК, повтори в изявление във вторник, че е подготвена за по-нататъшни мерки с останалата част от групата и нейните съюзници за осигуряване на стабилност на пазара.

Подкрепи Economic.bg