Оптимизмът за ваксина поведе пазарите към нови рекорди

След като Moderna съобщи за 95% ефективност на своето решение срещу COVID-19

Оптимизмът за ваксина поведе пазарите към нови рекорди

Снимка: Unsplash

624 ~ 1 мин. четене

Американските акции показаха готовност да ударят нови рекорди, след като Moderna съобщи в понеделник за висока ефективност на своята експериментална ваксина срещу COVID-19. Това е второто обещание за пробив в борбата срещу коварната пандемия и инвеститорите не крият надеждите си за възстановяване на световната икономика.

Фючърсите на Dow Jones нараснаха с 1.7%, добавяйки 486 пункта. Тези на S&P 500 се увеличиха с 1.1%, а на Nasdaq с 0.1%.

Акциите в Moderna, която днес съобщи, че ваксината ѝ е ефективна на 94.5%, също отбелязаха скок в ранната търговия – с 11%, съобщава CNN.

Оптимизмът на инвеститорите по отношение на ваксините помогна за изстрелването на S&P 500 до рекордно приключване на търговията в петък. Nasdaq е на 1.9% от рекорда си, докато Dow е с 0.2% под най-високите си стойности за всички времена.

Пробивите при ваксините показват, че „най-накрая има светлина в края на тунела“, написа в бележка в понеделник Нийл Ширинг, главен икономист на групата в Capital Economics.

„Забравете факта, че президентът Тръмп е отказал да признае поражението си в изборите в САЩ, или че Европа и САЩ остават обхванати от нови вълни на вируса, или че е изтекъл друг ключов краен срок за Brexit и излизането „без сделка“ се приближава. Пазарите са фокусирани върху нарастващата вероятност за пробив с ваксината“, пише той.

Подкрепи Economic.bg