Основателят на Huawei: Няма как САЩ да ни унищожат

Ако светлините угаснат на Запад и Север, все още ги има Изтока и Юга

Основателят на Huawei: Няма как САЩ да ни унищожат

Снимка: БТА

5360 ~ 3 мин. четене
Няма как САЩ да смажат Huawei, каза основателят на компанията Рен Женгфей в интервю за BBC. Той коментира и ареста на своята дъщеря Мън Уанджоу, която е обвинена от Щатите в пране на пари, банкови измами и тражба на търговски тайни. Според баща ѝ всичко това е политическа игра. 

„Няма начин САЩ да ни смажат“, коментира Рен. „Светът не може да ни остави, защото сме много по-напреднали“, добавя основателят на Huawei, който не се плаши дори от възможността още държави да забранят оборудването на марката. Потенциалните загуби на купувачите обаче може да имат значително влияние, смята той.  

Какво още каза Рен за САЩ? 

Миналата седмица държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди съюзниците на страната да не използват технологията на Huawei, заявявайки, че това ще затрудни партньорството с Вашингтон. 

Австралия, Нова Зеландия и САЩ вече са забранили или блокирали Huawei да доставя оборудване за бъдещите си 5G мобилни широколентови мрежи, докато Канада преразглежда дали продуктите на компанията представляват сериозна заплаха за сигурността.

Подчертавайки, че Huawei е по-напред в технологично отношение, Рен казва: „Ако светлините угаснат на Запад, Изтокът ще продължи да свети, а ако на Север стане тъмно, все още го има Юга“. 

„Америка представлява само една част от света“, изтъква той. 

Ролята на Великобритания

Последната инфромация от Острова гласи, че Националният център за киберсигурност там е стигнал до извода, че всеки риск, свързан с използването на технологията на Huawei в британските телекомуникационни проекти, може да бъде управляван. 

Това накара някои анализатори да допуснат, че ако Великобритания допусне Huawei в своята мобилна инфраструктура, това може да повлия на много колебаещи се държави също да не изключат нейните устройства, като така възпрат глобалното лобиране на САЩ. 

Много от мобилните компании в Обединеното кралство, включително Vodafone, EE и Three, работят с Huawei за разработване на техните 5G мрежи. През април и март предстои властите да се произнесат дали операторите ще могат да ползват китайската марка. 

„Ние ще продължим да инвестираме във Великобритания“, категоричен е Рен, независимо от възможностите Huawei да се сблъска със забрана и на Острова. „Ще инвестираме още повече във Великобритания. Защото ако САЩ не ни се доверят, тогава ще прехвърлим инвестициите си от САЩ към Великобритания в още по-голям мащаб“, каза още той, изразявайки вярата си в страната. 

За ареста на дъщеря си

Дъщерята на Рен Женгфей – главният финансов директор на Huawei Мън Уанджоу, бе арестувана на 1 декември във Ванкувър по искане на Съединените щати, като все още не е решено дали тя ще бъде екстрадирана там. 

23 са обвиненията срещу Мън и Huawei. Те са разделени в две групи – първата предполага бизнес връзки с Иран, която е обект на санкции в САЩ, втората е свързана с опит за кражба на търговски тайни. 

Рен се противопоставя категорично на обвиненията, като според него те са политически. „САЩ обичат да санкционират другите и когато има проблем, те използват такива бойни методи“, обръща внимание той. 

„Ние възразяваме срещу това. Но сега, след като поехме по този път, ще оставим съдилищата да го решат“, казва още Рен. 

За китайското правителство 

Като най-голямата частна компания в Китай, Huawei е подозирана в тесни връзки с властта в Пекин. Едно от съмненията на САЩ и други държави е, че оборудването на компанията се ползва за шпионаж от службите за сигурност в азиатската страна. Опасенията идват и от китайското законодателство, според което фирмите са длъжни „да подкрепят, да си сътрудничат и да съдействат на националната разузнавателна дейност“. 

Рен обаче изтъква, че разрешаването на шпионаж е риск, който не би поел. 

„Китайското правителство вече ясно заяви, че няма да инсталира никакви задни врати. Няма да рискуваме отвращение от нашата страна и това на клиентите ни по света заради нещо подобно“, обяснява основателят на Huawei. 
Подкрепи Economic.bg