Остров Бали остава блокиран за туристи поне до края на 2020 г.

Тази година Индонезия ще изгуби най-малко 10 млрд. долара заради ограниченията за туризъм

Остров Бали остава блокиран за туристи поне до края на 2020 г.

Снимка: Pixabay

1376 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Индонезийският остров Бали ще остане затворен за туристи поне до края на 2020 г. заради растящата здравна криза в района. Това решиха управляващите, като отхвърлиха планираните от 11 септември облекчения на мерките срещу пандемията, пише Bloomberg.

„Правителството на Индонезия не може да отвори отново вратите си за чуждестранни туристи, тъй като ние оставаме рискова зона заради нивото на заразени с Covid-19. Ситуацията в Индонезия, включително в Бали, не е благоприятна за туризъм“, заяви губернаторът на острова Уеан Костер.  

След известен успех в ограничаването на заболяемостта по-рано, броят на заразените в Бали скочи в края на първото полугодие, след като работещите на територията му мигранти се завърнаха у дома. Към понеделник на острова има 4 576 случая на Covid-19, като 52 са фатални. За цяла Индонезия заразените са малко над 155 хил., а починалите са 6 759, сочат данни на правителството.  

„Бали беше отворен за местните туристи от края на юли и над 2500 души пристигаха на летището всеки ден, без да има скок на инфекциите”, каза Костер. „Местната власт ще се съсредоточи върху увеличаването на броя на местните посетители, за да помогне за възстановяването на туристическата индустрия и на икономиката“, добави губернаторът. 

Над 6 милиона чуждестранни туристи посетиха Бали миналата година, което представлява над една трета от всички, посетили Индонезия. 

През април правителството предупреди, че пандемията може да заличи повече от 10 млрд. долара от приходите от туризъм на Индонезия през тази година – прогноза, която вероятно ще се влоши сега, тъй като преди се предполагаше, че ще има известно възстановяване през втората половина на годината.  

Подкрепи Economic.bg