От днес пристигащите във Великобритания са под карантина

Според бизнеса това може да нанесе \"убийствен удар\" на туристическия сектор

От днес пристигащите във Великобритания са под карантина

Снимка: БТА

От днес е в сила ново правило, според което всички хора, пристигащи във Великобритания, трябва да се самоизолират за 14 дни. Пристигащите със самолет, ферибот или влак - включително граждани на Обединеното кралство - ще трябва да посочат адрес, където ще прекарат периода на карантина, а ако не спазват правилата, ще бъдат глобени до 1000 лири стерлиги, припомня Би Би Си.

Министърът на вътрешните работи Прити Пател каза, че законите са създадени така, че да предотвратяват втора вълна от коронавирус.

Но някои отрасли предупреждават, че ще бъдат силно засегнати от правилата.

Има и изключения - пристигащите от Република Ирландия, Нормандските острови или остров Ман, не трябва да попълват формуляр и не попадат под карантина. Съществуват и изключения за работници в някои отрасли, като автомобилен превоз на товари и медицински специалисти, които предоставят основни грижи.

Всички останали пътници трябва да попълнят формуляр за „обществено здравеопазване на пътници“ при пристигането си. Ако не го направят, това може да им донесе глоба от 1000 лири или да бъдат върнати до мястото на пристигане.

Хората, които не успеят да предоставят адрес, правителството ще настани за тяхна сметка. Ще има и проверки, за да се види дали се спазват правилата.

Заради решението за карантината правителството е изправено пред критики от авиационната индустрия и от някои депутати от Торите. Но Пател заяви, че мерките са "пропорционални" и се прилагат "в точното време".

„Науката е категорична, че ако ограничим риска от внасяне на нови случаи от чужбина, можем да помогнем за спиране на опустошителна втора вълна“, каза Пател.

Пристигащите в Англия и Северна Ирландия са заплашени с глоба от 1000 британски лири, ако не успеят да се самоизолират за пълните 14 дни, докато в Шотландия глобата е в размер на 480 паунда. Максималната глоба за повторни нарушители в Шотландия е 5000 паунда. Правилата за прилагане в Уелс не са ясни.

Пристигащите от чужбина трябва да стигнат със собствен транспорт до местоназначението си, когато е възможно, и веднъж отишли там, не трябва да използват обществен транспорт или таксита. Те не трябва да ходят на работа, училище или на обществени места и не могат да имат посетители - с изключение на основна подкрепа.

Транзитните пътници, които не преминават през граничен контрол, също са сред групите, които са освободени от задължителната изолация.

Туристическата индустрия изрази критично отношение към правилата за карантината на правителството, предупреждавайки, че периодът на изолация ще възпира посетителите и ще застраши работните места.

Производствената индустрия също подчерта, че по-малко полети ще ограничат вноса и износа, което ще окаже ударно въздействие върху товарната индустрия, както и ще възпрепятства възстановяването на някои предприятия.

British Airways, EasyJet и Ryanair изпратиха писмо до сър Джонатан Джоунс, най-високопоставения юридически служител на правителството - първият етап, необходим при предприемане на съдебни действия срещу решението.

Авиокомпаниите казват, че са готови да поискат съдебен преглед на правилата на правителството за карантина за пътуване.

Асоциацията за пътувания Abta призова правителството спешно да създаде пътна карта за рестартиране на международните пътувания, докато най-голямата компания за летищни услуги в Обединеното кралство, Swissport, предупреди, че решението може да нанесе "убийствен удар" на туристическия сектор.
Коментари: 0