Лек оптимизъм обзе промишлените предприятия в Германия

Индексът на Ifo, измерващ очакванията за производството, се покачи с невиждан от три десетилетия темп

Лек оптимизъм обзе промишлените предприятия в Германия

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Германския индустриален сектор става по-оптимистичен по отношение на перспективите си за производството, като очакванията са то да продължи да намалява и през следващите три месеца, но с по-бавни от досегашните темпове. Това показа проучване на икономическия институт Ifo, предаде Reuters.

През май индексът, който измерва очакванията за производството, се е повишил до -20.4 пункта от -51 пункта през април, отбелязвайки най-големия месечен ръст от обединението на Германия преди три десетилетия. „Но това означава само, че загубите ще намалеят, а не че ще изчезнат“, каза Клаус Волрабе, ръководител на проучванията в Ifo. Автомобилните производители също са по-оптимистични, но според Волбрабе това не е изненада, защото дейността им беше преустановена на много места поради избухването на коронавирус.

За май индексът, който измерва очакванията за износа на автомобилостроителите, се е повишил от -65.3 до -9.8 пункта, докато този за производство е нараснал от -41.5 до 22.7 пункта. Въпреки добрите резултати от института предупреждават, че в текущите бизнес условия производителите се чувстват в по-неизгодна позиция, отколкото по време на световната финансова криза през 2009 г.

Държавата оказа подкрепа на индустрията, като увеличи субсидиите за закупуване на електрически автомобили от 3 000 на 9 000 евро. Допълнителните средства идват от последния пакет от икономически стимули на стойност 130 млрд. евро.

Коментари: 0