Рекордният внос на Китай оскъпи петрола

Сделката на ОПЕК+ се очаква да доведе до дефицит в предлагането на петрол до октомври

Рекордният внос на Китай оскъпи петрола

Снимка: БТА

1064 ~ 2 мин. четене

Петролът поскъпна в понеделник, след като основните производители на „черното злато“ се съгласиха да удължат историческите съкращения с 10% от глобалната продукция до края на юли. Допълнителен тласък на цената дадоха данните за вноса на петрол в Китай през май, който е достигнал рекордни за всички времена нива, предава Reuters.

Към 10:15 ч. българско време европейският петрол от сорт Брент поскъпна с 1.25% до 42.83 долара за барел, а лекият американски суров петрол - с 0.99% до 39.94 долара за барел. Това са най-високите стойности на двата борсови бенчмарка от 6 март насам.

Петролът от сорт Брент почти удвои цената си, след като страните от ОПЕК+ се съгласиха през април да свият добивите си с общо 9.7 млн. барела на ден за периода май-юни, като в края на миналата седмица това бе удължено до края на следващия месец. Въпреки позитивната за пазара новина, инвеститорите не останаха напълно удовлетворени, тъй като се надяваха споразумението да бъде удължено до края на септември.

След решението на ОПЕК+ Саудитска Арабия повиши месечните си цени за юли, като това бе най-голямото им увеличение за последните 20 години.

Ниските цени на петрола в момента подтикнаха китайските купувачи да увеличат вноса си през май успоредно със съживяването на икономиката в страната. Покупките на „черно злато“ от най-големия вносител на петрол се повишиха до най-високото им ниво някога - 11.3 млн. барела на ден през май.

Сделката на ОПЕК+ пък се очаква да доведе до дефицит в предлагането на петрол до октомври, смята икономистът от сингапурската банка OCBC Хауи Ли.

Притеснения за съответствие

Участниците на пазара в момента наблюдават как членовете на ОПЕК ще изпълнят новото споразумение на групата, тъй като Ирак и Нигерия надхвърлиха производствените квоти през май и юни. Продукцията на Либия също може да се увеличи скоро, след като двете основни нефтени находища заработиха отново след няколко месеци блокада в страната.

Въпреки че цените на петрола растат, те все още са под разходите, които повечето от производителите на шистов нефт в САЩ правят за крайната продукция. Броят на опериращи американски платформи за петрол и природен газ се намира на рекордно дъно за пета поредна седмица.  

Подкрепи Economic.bg