10 от най-вкусните италиански храни

Запомнете имената им, защото си заслужава да се опитат

10 от най-вкусните италиански храни

Италия е синоним на вкусна и красиво изглеждаща храна. Като се започне от това, че е родина на пицата, сирената, пастата и, разбира се, вкусните десерти и сладоледа.

Вижте 10 от най-вкусните италиански храни, подредени от Бизнесинсайдър. Запомнете имената им, защото си заслужава да опитате всяко едно от тях, когато се случи да посетите красивата Италия.

1. Паста помодоро


Или паста с домати. Сосът включва домати, босилек и зехтин.

2. Аранчини


Това са пълнени с ориз пържени и панирани в галета топчета. Името им идва от думата arancia (аранча), или портокал на италиански. Пълнежът може да включва още доматен сос, моцарела или гъби. Чудесни са за предястие, в комбинация с подходящо италианско вино.

3. Тирамису


И в България този десерт е доста популярен и почти всеки е опитвал да си го приготвя вкъщи. Името му буквално се превежда като „вземи ме”. Приготвя се от бишкоти, напоени в кафе и наслоени с разбира смес от яйца, захар и маскарпоне (италианско крема сирене). Поръсва се с какао.

4. Рикота


Класическо италианско сирене, прави се от овче или козе мляко. Често се използва в италианските десерти, както и в каноли, пица, лазаня и равиоли.

5. Ньоки


В Италия се похапва като предястие – алтернатива на супата или пастата. Прави се от меки и плътни тестени кнедли, направени от грис, брашно, сирене, яйца, картофи и галета. В различните региони на Италия се прави по различен начин, но общото е соса от градински чай.

6. Кростата


Датиращ още от 15-и век, това е печен пай или торта с пълнеж на бучки. Пълнежът може да е от различни плодове – кайсии, праскови, череши, боровинки.

7. Рагу


Това е традиционен сос с месо, приготвян различна течност – бульон, вода, вино, мляко.  Във всички случаи присъстват сметана и домати. Месото, което може да е всякакъв вид – говеждо, пилешко, свинско, патешко, гъше, агнешко – е ситно смляно. Сосът най-често се ползва за  паста. Може да се приготви и вегетарианско рагу – със зеленчуци, вместо месо.

8. Карпачо


Прави се от сурово месо – най-често телешко или от риба (сьомга или тон), което се реже на много тънки парчета, подправено с лимон, оцет, зехтин, сол и черен пипер. Хапва се за предястие, като често се комбинира с рукола или сирене.

9. Ригатони


Всички знаем и обичаме спагетите и макароните, а ригатони е основната паста, ползвана в Централна и Южна Италия. Прилича на нашенските макарони.

10. Панакота


На италиански се пише с две отделни думи – panna cotta, и произхожда от северния италиански регион Пиемон. Това е подсладен сметанов крем, сгъстен с желатин. Често се ароматизира с ром, кафе или ванилия. Гарнира се с плодове, шоколад или карамел.

Коментари: 0