91% от плажовете ни са напълно чисти

Само 1% от водите ни са замърсени, твърдят РЗИ

91% от плажовете ни са напълно чисти

91,2 % от водите за къпане по Българското Черноморие в момента са с отлично качество. Това показват данни на Регионалните здравни инспекции в Бургас, Варна и Добрич, предоставени от асоциация „Българско Черноморие”.

От асоциацията предоставят официалните данни и цифри, с цел да опровергаят тиражираните информации за замърсяване на морските води по Северното Черноморие. Според тях това са опити за манипулации, внушаващи, че българското море е мръсно.

Според данните на РЗИ-тата от общо 91 броя крайбрежни води за къпане, 83 или 91,2% са с отлично качество, 7 броя с добро (7,5 %) и само една с лош резултат (1,3 %), предаде News.

За сравнение, миналата година с отлично качество са били 71,3 % от крайбрежните води за къпане, 20,2 % са били с добро, 5,3 % със задоволително, а 3,2 % - с лошо. Чистотата на водите в зоните за къпане по родното Черноморие се изследва непрекъснато.

В южната част на Черно море са регистрирани общо 47 броя крайбрежни води, които граничат с всички посещавани плажове. Качеството на всички крайбрежни води в тази част е отлично. Има едно-единствено изключение, където качеството е добро.

44 са изследваните крайбрежни води по Северното Черноморие. 23 от тях се изследват от РЗИ-Варна, а 21 от РЗИ-Добрич. По данните на добричката инспекция за 2016г. има 20 броя отлични крайбрежни води за къпане. Един е случаят, където водите са добри за къпане.

Варненската здравна инспекция отчита 17 отлични крайбрежни води за къпане, 5 в добро състояние и крайбрежни води с един лош резултат – „Офицерски плаж“.

Коментари: 0