Отново ще се обсъжда нов дизайн на схемата „60/40“

Кабинетът подготвя и семейна антикризисна мярка в случай на затваряне на училищата наесен

Отново ще се обсъжда нов дизайн на схемата „60/40“

Снимка: МС

Социалното министерство има поет ангажимент мярката „60/40“ да продължи до края на годината, като през септември отново ще се обсъжда изготвянето на новия дизайн за последните три месеца от годината.

Това обяви социалният министър Деница Сачева в ефира на БНТ.

„Към момента са изплатени 171 млн. лв. по схемата, с които са запазени 170 хил. работни места. Общият брой на подадените заявления е около 17 хил, изплатените средства са достигнали до около 10 хил. работодатели“, коментира Сачева.

Припомняме, че нов дизайн на държавната схема за запазване на заетостта е в сила от началото на юли, когато обхватът на фирмите, които могат да се възползват от нея, бе разширен.

Тя заяви, че всяка антикризисна мярка се установява на базата на анализ и конкретни данни. „Затова изчакахме да видим какви ще са показателите за второто тримесечие“, обяви социалният министър на въпрос обявените мерки днес за близо 2 млрд. лв. не са ли закъснели.

Сачева обяви, че кабинетът подготвя и семейна антикризисна мярка в случай на затваряне на училищата наесен.

По темата за предложението да бъде намален ДДС от 20 на 9% и за туристическите агенции, туроператорите, за случайния превоз и за бирата и виното в заведенията, министър Сачева обяви, че става въпрос само за временна мярка, „така че не можем да кажем, че се върви към диференцирана ставка на този етап“. Тя заяви, че предложението за това трябва вече да е внесено в Народното събрание, но на официалния му сайт няма информация това да е направено.

Междувременно Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразиха благодарност за решенето на правителството, тъй като само по този начин „фирмите, които работят в сферата на развлекателния бранш и нощните заведения могат да получат реална подкрепа“.

Сачева обясни и, че вдигането на минималното обезщетение за безработица от 9 на 12 лв. също е само временна мярка. „Всички мерки влизат в сила от август месец, само мярката за безработицата ще влезе в сила от октомври месец, защото са необходими законодателни промени“, обяви социалният министър.

„Трябва да бъдем готови с мерки, които веднага да могат да влязат в действие със средствата, които ще получим от фонда за възстановяване - това са около 650 млн. евро и очакванията са както да продължим да укрепваме здравната система - да продължим да предоставяме по 1000 лв. на заетите на първа линия в здравеопазването, така и да помогнем на фирмите, които чакат от нас да създадем фонд, който да им помогне за да изградят безопасни условия на труд и да въведат възможности за дистанционна работа“, заяви Сачева.

Въпросните средства, за които обясни тя, са по инструмента ReactU и ще бъдат първите, от които страната ни ще може да се възползва от спасителния фонд още в края на тази година. Това обясни миналата седмица и вицепремиерът.

Коментари: 0