Отпускат 26 млн. лева за животновъдите

Променят Закона за земеделските земи, предстои етикетиране на млечните продукти

Отпускат 26 млн. лева за животновъдите

Снимка: БГНЕС

176 ~ 2 мин. четене

Държавата отпуска допълнителна финансова подкрепа от 26 млн. лв. за животновъдите. Предстоят и промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, след съвместната й среща с премиера Бойко Борисов и представители на животновъдни организации и млекопроизводители, предадоха от Министерски съвет.

„Сутринта проведохме среща при премиера заедно с представители на браншови организации в животновъдството. Това, което в момента можем да обявим като подкрепа, са следните мерки – промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, като до края на деня ще бъде качен проекта за обществено обсъждане и стартирана процедурата за приемането на този законопроект”, обясни министър Танева.

„Основната промяна в него е, че всички ползватели на постоянно затревени площи, включващи пасища и ливади от общини и/или от държава, които не притежават животни, или достатъчно на брой такива съгласно нормата на закона, ще бъдат задължени до определен срок – 2 февруари догодина, да се снабдят с животни по тази норма. В противен случай договорите ще бъдат прекратени”, допълни тя.

„Става въпрос за договори, които представляват около 35% от постоянно затревените площи, собственост на общини и държави. Другите промени целият подобряване на процедурата по разпределение на фонда от постоянно затревени площи между животновъдите по определената норма”, коментира още министър Десислава Танева.

„Втора мярка съгласно взетите решения на УС на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), по помощ de minimis ще бъдат разпределени по 7 лева на овца майка, по помощта за млечното говедовъдство ще бъдат платени по 100 лева на млечна крава. Общият бюджет за двете помощи, е около 26 млн. лева. Предстои решение на УС на ДФЗ”, добави тя.

В момента се подготвят и изменения по отношение на изискванията за БДС за млечните продукти, включително и въвеждането по предложение на националната асоциация на млекопреработвателите етикети с българското знаме за млечните продукти, които съдържат родно мляко. 

Междувременно животновъдите хвърлиха вината за вноса на евтино мляко в България към директора на Българската агенция по безопасност на храните. „Този внос удря българския фермер и подбива цените", каза председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов.

„Агенцията по храните в момента не си върши работата. Заявихме и отново го заявяваме. Тя осъществява занижен контрол на вносните продукти, имитиращи продукти и затова млечният сектор се намира в това положение", каза Синапов. Той изрази задоволство от заявената подкрепа от страна на премиера Бойко Борисов за българското животновъдство и фермерите. Въпреки обещаната финансова помощ към сектора, някои фермери запазиха революционното си настроение.

„Протестът ще се състои. Може би на него ще се изброим, защото много от фермерите започнаха да продават животните, така че нещата са много сериозни", заяви Атанас Къцов. Той попита иронично може ли изкупната цена на млякото да падне от 75 на 25 ст. за литър и да се отглеждат животни.

Подкрепи Economic.bg