Отвъд ръба

Коментар на Стийн Якобсен, главен икономист в Saxo Bank

Отвъд ръба
3632 ~ 2 мин. четене
Автор: Стийн Якобсен

Усеща се точно същото чувство във въздуха, каквото се усещаше преди дефолта на Леман. Спомням си, че почти само аз смятах, че Леман ще се провалят да останат на повърхността, но пазарът и Федералният резерв продължаваха да виждат решения в последната минута.

Решението е подобно. Леман бяха смятани за прекалено "трудни" за спасяване; в действителност много малко хора искаха да им помогнат и не забравяйте, че Леман платиха значителна премия за финансиране +100/200 базисни пункта в едноседмични депозити, много преди 2008 г

Леман беше финансиран със заемни средства 30/35x по баланс и гръцкият дълг беше/е с подобна експозиция.

"Моралният" риск също е подобен и той е свързан със спецификите на макроравнище и винаги са свързани с опити за печелене на повече време, което никога не върши работа.

Планът на Федералния резерв (свързан с Леман Брадърс) беше да спечели повече време, тъй като план А и план Б бяха решения от типа "похвали и наказания". Когато те се провалиха, план В беше паниката и нямаше план. Леман нямаха план, нито Гърция има такъв. Да нямаш план, не е план, което ние наблюдаваме в момента.

Срещаме трудности в справянето с нелинейните движения на пазарите, след надеждата и вярата. Но отново нека подчертая, че най-големият риск е раздутият VaR (стойност в риск и последващите взаимовръзки…). Това ще доведе до нежелани последствия, като движения на българските и румънските облигации вчера, вероятен дефолт на Пуерто Рико и по-високо евро.

Пазарът преследва "добри хеджове", които не съществуват. Повярвайте ми - като някой, който е управлявал риск и търгувал през 1992, 1997-1998, 2000, 2008 и 2010/14 година, в момента няма никакви добри хеджове - най-важното е да нямаш лоши позиции, когато всичко върви в корелация към едно.

Неуспехът от осъществяването на сделка в последната минута трябва да доведе до намаляване на DAX с още 3-5% и ще увеличи кредитния риск в членовете на "новата" еврозона, като Унгария, Хърватска, България и Румъния. Дори Полша ще усети насрещен вятър.

Моят съвет относно вземането на шестмесечна почивка от пазарите, за съжаление изглежда като добър вариант. В момента съм в Шанхай, пазарът тук е нервен преди отварянето…, надолу сме с 22% от пика през 2015 г.!

Междувременно, както е описано в статия в Блумбърг, СИРИЗА продължава да играе игри и сме в ситуация, при която сме на ръба на граждански вълнения и недостиг на нефт, евро и храна.

Започвате ли да разбирате защо не съм съгласен с макростратегията и политиците?

Подкрепи Economic.bg