Папата прие президента Радев и българска делегация

Държавният глава подари на ръководителя на римокатолическата църква икона на Св.Св. Кирил и Методий

Папата прие президента Радев и българска делегация
6056 ~ 2 мин. четене

Както е традиция всяка година, за празника на светите Кирил и Методий и Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, на 26 май папа Франциск прие на аудиенция във Ватикана президента на Република България Румен Радев, придружен от своята съпруга и официална делегация, в която са включени вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министри на външните работи и на отбраната, министърът на културата Боил Банов, заместник-председателят на Народното събрание Веселин Марешки. Освен това в делегацията участват и ръководители на образователни и културни институции и представители на българското духовенство.

Българският президент дари на папа Франциск икона на Св.Св. Кирил и Методий, специално изографисана за повода, мускалче с розово масло и книга за папа Йоан XXIII, разказваща за периода в който е бил апостолически нунций в България.

След срещата си със Светия отец, президента Радев се срещна и с ватиканския държавен секретар, кардинал Пиетро Паролин и секретаря за Отношенията с държавите, монс. Пол Ричард Галахър, предава Радио Ватикана.

Румен Радев е вторият български президент на България, когото папа Франциск приема, а за българския президент това е второто посещение във Ватикана. Само преди два месеца той бе сред европейските лидери, които се срещнаха с главата на Римо-католическата църква по случай юбилея на Римските договори.

След срещите във Ватикана, в наситената програма на кратката визита в италианската столица на българския държавен глава са включени: поднасяне на цветя на паметника на Иван Вазов, намиращ се в известната „Вила Боргезе“ и на паметника на св.св. Кирил и Меторий, намиращ се в двора на българското посолство; брифинг с българските медии и кратка почивка. В следобедните часове, преди да отпътува за България, Румен Радев ще посети базиликата „Сан Клементе“, където след посещение на храма и кратка молитва, ще награди с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен монс. Жозе Авелино Бетанкур.

След базиликата „Сан Клементе“ българската делегация ще се отправи към римската базилика „Санта Мария Маджоре“, където бъде поднесена кошница цветя пред паметната плоча, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука, българските книги и делото на великите братя св. св. Кирил и Методий.

Последната визита в програмата на президента е в църквата „Сан Паоло ала Регола“, предоставена за служение на Бълграската православна църковна община в Рим. Тук цялата делегация ще присъства на молебена, който ще отслужи Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.

Подкрепи Economic.bg