Първият град с дуално обучение се отказва от държавната помощ

В него чрез дуална форма се обучават 224 ученици, като това е най-големият брой от всички градове в България

Първият град с дуално обучение се отказва от държавната помощ
Автор: Цветан Петров

Град Казанлък, първият, в който беше въведено дуално обучение, се отказва от държавната помощ и започва да реализира иновативната форма на образование самостоятелно. Това каза директорът на местната професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ Маргарита Демирева.

Думите ѝ дойдоха по повод дискусия за реализацията на българо-швейцарския проект за популяризиране на дуалното образование „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“ (ДОМИНО). Проектът се управлява от Звено за управление на проекта, базирано в Министерството на образованието и науката.

„Така, както бяхме първи през 2015 г., се опитваме да продължаваме да развиваме добрите практики. На среща с фирмите партньори се договорихме през следващата учебна година отново да приемем ученици в дуална форма на обучение“, каза Демирева и добави: „Фирмите в момента мислят по въпроса как да наградят новоприетите ученици, които да са изцяло предоставени от компаниите, а не от проекта ДОМИНО“.

В Казанлък през 2015 г. професионалната гимназия организира сама с поканени от нея компании дуално обучение, при които учениците работят по ден и половина седмично. Впоследствие по проекта ДОМИНО се осъществява два пъти такъв прием, като приетите по тази програма ученици работят три дни от седмицата в избраните от тях компании. За да стимулират учениците да се записват в паралелки с дуална форма на обучение, от Звеното за управление решават да им предоставят стипендии в 9 и 10 кл. По думите на Демирева това ефект и, ако в миналото е било трудно да се запишат достатъчно ученици за сформиране на паралелка с дуално образование, то днес местата в именно тези паралелки свършат първи.

„В началото стартирахме с три фирми партньори, в момента те са пет, а през януари имаме намерение да поканим още компании“, каза още директорът на ПГ „Иван Хаджиенов“. По думите ѝ в момента чрез дуална форма се обучават 224 ученици, като според нея това е най-големият брой от всички градове в България.

На срещата присъстваха още Владимир Спасов, изпълнителен директор на предприятието „М+С Хидравлик“, и Владимир Чучумишев, ръководител Техническо развитие в оръжейницата „Арсенал“. Двамата се обединиха около тезата, че дуалното образование е най-добрият начин за създаване на качествена работна ръка. „При нас повече от 20% от заетите в производството са висшисти – хора, за които държавата е изхарчила едни пари, които са изгубили едни пет години да учат нещо. Те се връщат да работят и започваме да ги учим, точно както учим децата от средното образование в дуалното обучение“, коментира Спасов.

Успяхме да надникнем и в завода на „М+С Хидравлик“, където част от учениците от ПГ „Иван Хаджиенов“ работят след края на първия срок на 11 кл.


Коментари: 0