Първият град у нас, който въвежда електронен билет за градски транспорт

Качването в автобусите вече ще става само през първата врата

Първият град у нас, който въвежда електронен билет за градски транспорт
4442 ~ 2 мин. четене

От следващата седмица пътуването с градския транспорт в Бургас ще става чрез електронен билет. Нововъведението влиза в сила от 7 септември, предаде кореспондент на Kmeta.bg. Всички автобуси в черноморския град вече са оборудвани с валидатори, които са монтирани до шофьора. Именно заради това качването ще става само от първата врата, като чекирането ще се извършва с доближаване на пластик картата до устройството.

Досегашните контрольори вече ще изпълняват функциите на стюарди, които ще информират пътниците и ще им помагат да се справят по-лесно и бързо с новата система. Електронните карти ще се зареждат от специални автомати, разположени на 7 ключови места в града. Вендинг машини ще има на Автогара – „Юг”, Автогара – „Запад”, терминал „Меден рудник“, автобусни станции „Изгрев“ и „Славейков“, Централна автобусна спирка и на спирката на УМБАЛ – Бургас. Билет ще може да се купува и направо от шофьора, но той ще бъде на по- висока цена.

Първоначално ще продължат да важат и хартиените карти, които постепенно ще бъдат извадени от употреба. Еднократният билет в Бургас ще струва 1.00 лев, а пътуването с карта ще е 0.95 лв. Билет, закупен от шофьора, ще е на цена 1.50 лева. В интервала от 00:00 до 04:30 часа билетите, които шофьорът продава, ще струват 2.00 лв.

С един билет ще може да се ползват няколко превозни средства, стига пътуването да е в рамките на 45 мин. Въвеждането на eлектронна билетна система е част от изпълнението на проекта „Интегриран градски транспорт на Бургас“. Предстои в черноморския град да бъде пусната и бърза автобусна линия.

Коментари: 0