Паундът падна под $1.3 заради задаващи се лихвени понижения

Спрямо еврото курсът на британската валута също се понижи

Паундът падна под $1.3 заради задаващи се лихвени понижения

Снимка: Unsplash

Курсът на британския паунд днес се понижи под 1.30 долара, тъй като вероятността за нови понижения на лихвените проценти във Великобритания става все по-голяма, пише CNBC.

Един от членовете на Комисията по валутна политика на Британската централна банка (Bank of England; BoE) е намекнал, че най-вероятно ще се приеме ново сваляне на лихвите, ако предстоящите статистически данни не покажат възстановяване на британската икономика.

Към 14.45 ч. българско време курсът на британската валута се бе понижил с 0.67% спрямо долара и един паунд се обменяше за 1.29 долара. Спрямо еврото спадът бе с 0.66%, като един паунд се обменяше за 1.16 евро.

Опасенията на централната банка за представянето на британската икономика бяха засилени днес заради редица данни, включително че през ноември 2019 г. брутният вътрешен продукт (БВП) е отчел най-слабия си годишен растеж от седем години насам.

BoE не е понижавала лихвените проценти от 2016 г. насам, като така остана една от малкото големи централни банки, които през миналата година запазиха нивото на лихвите непроменено.

Още миналата седмица гуверньорът на британската централна банка Марк Карни спомена, че може би предстоят още понижения на лихвените проценти. Тогава курсът на паунда удари двуседмично дъно.

Фактът, че представянето на британската икономика не отговаря на очакванията на BoE се дължи на актуалните развития около Brexit. Последната прогноза на централната банка от ноември за възстановяване на търсенето на британска продукция се базираше върху предположението, че тази година Обединеното кралство ще сключи с Европейския съюз споразумение за свободна търговия. Пазарите и политиците в Брюксел обаче са все по-скептично настроени, че двете страни ще успеят да сключат сделка до края на годината, когато изтича преходният период след излизането на Великобритания от ЕС.

Коментари: 0