Паундът отскочи след успеха на Джонсън в парламента

За поскъпването му спомогнаха и позитивните данни за безработица на Острова

Паундът отскочи след успеха на Джонсън в парламента

Снимка: Pixabay

Паундът поскъпна днес след по-добри от очакваните данни за работните места във Великобритания и след успеха на премиера Борис Джонсън да отстрани първото препятствие за законодателството си, което би нарушило договора за Brexit. Към 14:50 ч българско време паундът се повиши с 0.55% спрямо долара и 1 паунд се търгуваше за 1.2918 долара. Все пак анализаторите смятат, че отскокът вероятно е временен.

Джонсън спечели гласуването в Камарата на представителите на второ четене, но е изправен пред нарастващ бунт от собствената си партия, докато законопроектът се движи към Камарата налордовете.

Паундът спадна рязко през последните седмици, тъй като инвеститорите се притесниха, че планът на Джонсън рязко повишава риска от т.нар. „твърд Brexit”. Сега обаче валутата чувствително се отдалечи от двумесечните си минимуми.

Въпреки покачването, анализаторите предупредиха, че паундът ще продължи да бъде подложен на натиск надолу.

Изглежда, че няма бърз изход за разрешаване на последния застой в търговските преговори между Обединеното кралство и ЕС“, се казва в бележка от MUFG.

Британската валута бе подкрепена и от малко по-добрите данни за заетостта във Великобритания. Докато процентът на безработица във Великобритания нараства от 3.9% до 4.1% през трите месеца до юли, броят на заетите е намалял с много по-малко от очакваните 12 хиляди души.

Коментари: 0