Паундът поевтиня след новата прогноза за британската инфлация

Валутата изтри половината от печалбите си от последната седмица

Паундът поевтиня след новата прогноза за британската инфлация

Снимка: Pixabay

10059 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Британският паунд поевтиня с близо половин процент в четвъртък следобед в резултат на новата прогноза на централната банка, според която инфлацията ще се ускори до 3% през 2021 г. Актуализираните очаквания на BoE са тя за повишение с 0.5 пр. пункта спрямо предишната прогноза отпреди шест седмици. Въпреки това икономистите на банката посочиха, че явлението на ускорена инфлация е временно.

Според икономистите ръстът на цените ще бъде движен от енергията и суровините. Те очакват тези ефекти да се разсеят догодина, давайки на политиците пространство да оставят непокътнати темповете на стимулиране на икономиката. Банката повтори, че не възнамерява да затяга паричната си политика, докато няма ясни доказателства, че инфлацията ще надмине целта за продължителен период от време.

Новата перспектива за инфлация на BoE отразява засилената глобална тревожност относно перспективата потребителските цени да излязат извън контрол. Миналата седмица Федералният резерв представи очакванията си за повишаване на лихвените проценти, докато централните банки в Унгария и Чехия започнаха да увеличават разходите по заеми през последните дни.

Британската инфлация неочаквано надхвърли целта от 2% на банката за първи път от почти две години миналия месец, развихряйки спекулациите относно това кога политиците ще трябва да намалят стимулите. Нарастващото малцинство от икономисти сега очаква увеличение на лихвения процент някъде през следващата година.

На фона на новата прогноза паундът поевтиня с 0.4% спрямо еврото до 1.1653 евро и до 1.3912 долара. Това се случи, след като в последните пет дни британската лира скочи с над 1% спрямо двете валути до двумесечен връх. Ръстът бе задвижен от интереса към изявлението на централната банка и спада на долара от началото на седмицата.

Подкрепи Economic.bg