Паундът удари 2.5-годишен връх с оптимизъм за сделка по Brexit

Британският парламент изрази готовност да работи и следващата седмица при нужда да разгледа евентуално споразумение

Паундът удари 2.5-годишен връх с оптимизъм за сделка по Brexit

Снимка: Pexels

3137 ~ 1 мин. четене

Паундът достигна най-високото си ниво в четвъртък от две години и половина насам, след като започна да поскъпва още от началото на седмицата с надеждите Европейският съюз и Великобритания да сключат сделка за Brexit.

Така към 11:30 ч. българско време в четвъртък британаската валута бе с 0.6% нагоре и 1 паунд се търгуваше за 1.3581 долара, след като вчера парламентът на Острова изрази готовност да работи и следващата седмица при нужда да разгледа постигната сделка.

Справка показва, че за последно паундът се търгува толкова високо през април 2018 г. Растежът му днес бе подпомогнат и от спада на долара.

В четвъртък министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател заяви, че нейното правителство и ЕС са в „тунел“ на преговори, но че страната й е готова да се изправи пред възможността да не се стигне до сделка, предава Reuters.

Следващите няколко дни ще бъдат решаващи за изхода от търговските преговори между Великобритания и ЕС, заяви Урсула фон дер Лайен в сряда. Tя дoбaви, чe пpeгoвapящитe и oт двeтe cтpaни paбoтят дeнoнoщнo, зa дa пocтигнaт cъглacиe пo cпopнитe въпpocи. А те са – pибoлoвът, дъpжaвнaтa пoмoщ в Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo и ĸaĸ щe ce paзpeшaвaт бъдeщи cпopoвe мeждy двeтe cтpaни cлeд 31 дeĸeмвpи.

Съветник на британския премиер Борис Джонсън обаче коментира, че „със сигурност няма пробив“ и че сценарият без сделка все още е най-вероятният резултат, цитира Financial Times.

Подкрепи Economic.bg