Пазарът на недвижими имоти расте само в големите градове

Варна е единственият от тях, който не отчита ръст в цените на предлаганите жилища

Пазарът на недвижими имоти расте само в големите градове
688 ~ 2 мин. четене

Има позитивна тенденция за съживяване на кредитирането и ръст на цените на имотите в големите градове, въпреки общото намаление в обема на жилищните кредити, гласят данни от Агенция по вписванията за нови ипотеки.

Според статистиката общото нарастване на новите ипотеки в страната за деветмесечието на 2014 г. е 6%, като най-голямо е увеличението за Варна - с 16%, следвана от Бургас - с 9%. София и Пловдив се нареждат на трето място с ръст от по 6%, отчитат от „Пощенска банка“.

Според прогнозата на банковата институция през следващата година ще продължи тенденцията за съживяване на пазара на недвижими имоти в големите градове. Излязлата наскоро статистика на Българската народна банка (БНБ) с данни за банковата система към септември 2014 г., показва, че Пощенска банка отбелязва „най-голям ръст в обема на ипотечния си портфейл“. С увеличение от над 55 млн. лв. за първите девет месеца на годината отпуснатите ипотечни кредити на финансовата институцията възлизат на 1.11 млрд. лв.

За същия период Пощенска банка отчита и двуцифрен ръст в продажбите на жилищни кредити. Този положителен резултат е постигнат на фона на общия спад на ипотечния портфейл на банковата система, който съгласно данните на БНБ е намалял с над 100 млн. лв. от началото на годината.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) обаче сочат за позитивно развитие на пазара в най-големите градове. Към септември 2014 г. спрямо същия период на 2013 г. продажбите на недвижими имоти в София са се увеличили с 5%, а в Пловдив с 2%. Общо за страната има спад от 4%, като за този период са сключени близо 40 000 сделки с жилищни имоти на обща стойност 2 млрд. лв.

Според данните на Пощенска банка, засега столицата остава лидер по ипотечни сделки – над 50% от всички нови ипотечни кредити към септември 2014 г. се отнасят за Софийския регион.

НСИ отчита и увеличение на средните цени на недвижимите имоти в големите градове. От началото на годината цените са нараснали най-много в Бургас – с 3%, в София – с 2%, и в Пловдив – с 1.35%. Във Варна, където цените традиционно са високи колкото в столицата, те засега се запазват без промяна.

Според анализаторите на Пощенска банка през следващата година се очаква лекото увеличаване на броя на сделките да продължи, но главно в големите градове като София, Бургас, Варна и Пловдив. В тях ще се запази тенденцията за повишаване на продажните цени на имотите.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата" 

Подкрепи Economic.bg