Пазарът под влиянието на ЕЦБ

Индустриалното производство в Китай разочарова

Пазарът под влиянието на ЕЦБ

Валутен пазар

Еврото попадна по засилени продажби по време на Ню Йоркската сесия след рязкото покачване при заседанието на ЕЦБ. Спадането обаче не се задържа дълго и единната валута бързо се покачи при закриване на къси позиции. Най-вероятно евро/долар ще навлезе в консолидация през следващите дни.

Австралийският долар беше най-силно представилата се валута в петък и скочи с 0.8% подпомогнат от високите цени на петрола и материалите и продължи да достига нови върхове като зад покупките стоят парите на големи инвеститори и играчи. Новозеландският долар консолидира около 200-дневната пълзяща средна на 0.6626.

Свръх продаденият британски паунд намери най-накрая подкрепа и след отскока от дъното в началото на месеца при 1.3836 и в момента отново е над 50-дневната пълзяща средна. Пазарът категорично е на къси позиции във валутата и тя може допълнително да поскъпне при ново закриване на позиции.

Лихви

Европейските държавни облигации върнаха всичко, което постигнаха при реакцията след изказването на Марио Драги. Десет годишните книжа спаднаха с 6.4 пункта във Франция и с 3.5 пункта в Германия. Обратно, очакванията за по-агресивен Федерален резерв повишиха доходността по американските книжа и десет годишните облигации сега са на 1.98%.

Суровини

Златото достигна нови върхове в петък, които не са виждани от януари 2015. Последваха разпродажби от нивата при 1284 долара. По-силните капиталови пазари намалиха търсенето от инвеститори.

Базовите метали продължиха да нарастват, тъй като след намаляването на предлагането на медта най-вероятно търсенето ще е по-голямо. Тя нарасна с 1.4%, а днес докосна 200-дневната пълзяща средна.

Петролът леко нарасна и сорта Брент се търгува около 40 долара за барел. Цената най-вероятно намери дъно и се очаква да продължи да се възстановява.

Капиталови пазари

Фондовите пазари завършиха силно седмицата. Основните европейски индекси скочиха с над 3% като начело на растежа беше банковия сектор заради стимулите от ЕЦБ. В САЩ пазарите също скочиха и Стандарт енд Пуърс отчете растеж от 1.6% достигайки най-високи нива за 2016 година. Покачването получи сила от ралито на петрола, силната доходност на облигациите и новината, че Китайската Народна Банка е фиксирала юана на най-високи нива за годината.

Коментари: 0