Пазарите са в еуфория заради разпространението на COVID ваксините

Dow Jones достигна нови рекордни стойности и отчете седма поредна положителна сесия

Пазарите са в еуфория заради разпространението на COVID ваксините

Снимка: Unsplash

392 ~ 2 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Dow Jones и S&P 500 достигнаха нови рекорди в понеделник, като повечето печалби бяха постигнати в края на сесията. Акциите на American Airlines и United Airlines нараснаха със 7.7 и 8.3%, след като пътуванията през уикенда достигнаха най-високите си нива от повече от година. Разпространението на ваксините срещу COVID-19 подкрепи настроенията на инвеститорите.

Dow Jones се повиши със 174 пункта, или 0.5%, до рекордното си затваряне на 32 953. В понеделник се състоя седмата поредна положителна сесия за индекса, което е и най-дългата му печеливша серия от август.

S&P 500 добави 0.65% към стойността си и приключи на ниво от 3 986. Новият връх за индекса беше резултат на пет поредни дни на печалби за индекса. Nasdaq Composite се повиши с 1.1% до 13 459. IRS започна да обработва директните плащания към американци в размер на 1 400 USD, което също допринесе за повишенията в началото на седмицата.

Цените на златото се повишиха в понеделник, тъй като доходността на американските облигации отстъпи от последните върхове, а инвеститорите са в очакване на срещата на Федералния резерв на САЩ, на която централната банка ще вземе решение къде да постави основния си лихвен процент и ще даде насоки за бъдещата си монетарна политика.

Акценти днес

Икономически данни  – САЩ

Акцентът за деня ще падне върху продажбите на дребно в САЩ. Очакванията са данните да покажат свиване спрямо предходния месец, когато се повишиха с 5.3%.

Инструмент на фокус

Apple

Акциите на технологичния гигант се намират в низходящ тренд, след като не успяха да се задържат над 140 USD за акция. Цената не успя да се задържи под образуваната линия на подкрепа, докато линиите на MACD успяха да се пресекат през изминалата сесия. Покупка с дългосрочна цел има добро взаимоотношение риск/печалба.

EUR/GBP

Валутната двойка се намира в низходящ тренд от началото на годината. През последните няколко седмици движението в цената образува низходящ триъгълник. Потвърждение на фигурата и сигнал за продължение на низходящия тренд ще получим ако цената успее да пробие зоната на подкрепа образувана около 0.855.

XAU/USD

Златото се намира в низходящ тренд, след като в началото на август достигна рекордните стойности от над 2050 USD за тройунция. Движението в цената образува низходящ трендови канал, като стойността на една тройунция се намира в долната граница на техническата фигура. Инвеститорите ще следят с голям интерес решенията на Фед относно монетарната политика на централната банка в сряда.

US Tech 100 NAS

Технологичният индекс се понижи с 12% от върха от средата на февруари. Корекцията не успя да се задържи под 100 периодната проста пълзяща средна. Последното възходящо движение успя да пробие низходящата линия на съпротива, като следващите няколко дни ще бъдат ключови за посоката на движение. Ако цената отскочи от образуваната линия очакванията ни са възходящия тренд да продължи.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Коментари: 0