Пазарите засилват опасенията за забавяне на икономическия ръст на САЩ

Банковият сектор записа най-слабо представяне, а акциите на почти всички големи финансови институции приключиха на червено

Пазарите засилват опасенията за забавяне на икономическия ръст на САЩ

Снимка: БТА

544 ~ 2 мин. четене

Изминалият ден донесе нова доза разочарование за инвеститорите на американските фондови борси, след като доходността по щатските ДЦК продължи да се понижава, засилвайки опасенията от забавяне на икономическия ръст.

Доходността по 10-годишните държавни облигации достигна най-ниското си ниво от септември 2017 година от 2.26%, което също така е по-ниско от това на 3-годишните ДЦК от 2.36%. Това рядко явление често пъти се приеме от икономисти като сигнал за предстояща рецесия. В резултат на новините индустриалният Dow Jones се раздели с над 220 пункта, а широкият S&P500 и технологичният NASDAQ изостанаха със съответно 0.7% и 0.8%.

Банковият сектор очаквано записа най-слабо представяне, а акциите на почти всички големи финансови институции приключиха на червено.

Водещите европейски индекси също записаха тежки загуби, като за слабите резултати допълнителен принос имаше ескалиращия бюджетен конфликт между ЕС и Италия. Немският DAX се раздели с над процент и половина, с което удари двумесечно дъно и проби под психологическите 12 000 пункта. Френският САС и британският FTSE отписаха съответно 1.7% и 1.2%. На валутните пазари щатският долар продължи силното си представяне, поскъпвайки с 0.26% спрямо еврото и 0.20% спрямо британския паунд.

В четвъртък в 15:30 часа българско време Бюрото за икономически анализи на САЩ ще публикува ревизирани данни за брутния вътрешен продукт на страната за първото тримесечие на 2019 година. Очакванията са щатската икономика да покаже забавяне на разрастването си с ръст на БВП от 3.0% на годишна база, спрямо прогнозата за ръст от 3.2% на първоначалните данни.

През последните два месеца акцията на производителя на компютърни чипове и платки показва колебливо движение, но на фона на цялостното представяне на американските фондови пазари, пониженията са незначителни. Цената все още се намира в границите на възходящия тренд, а след неуспешен пробив под 50-дневната подвижна средна, акцията получава силен импулс. Очакваме това да даде началото на нова серия от покупки, с което да бъдат тествани нивата около $35.

EUR/USD

Валутната двойка продължава низходящото си движение след поредния неуспешен пробив на 50-дневната ЕМА и низходящата тренд линия. Въпреки това цената вече два пъти бива подкрепена около ниво от 1.11, а склонността на EUR/USD да се движи в рейндж ни кара да смятаме, че все още е рано да станем свидетели на пробив. При формиране на бича обръщаща свещ около 1.11, краткосрочна покупка ще бъде оправдана.   

Copper

На 6-часова графика виждаме как през последните седмици медта формира низходящ трендови канал, като временните повишения биват ограничени от 50-периодната подвижна средна. Към момента метала се намира около ниво на подкрепа при $265 с потенциал за формиране на двойно дъно и отскачане на цената. При пробив под тази граница обаче вероятно поевтиняването ще продължи до тест на $250.

Nikkei 

В началото на месец май японският индекс проби възходящия си канал на движение, формирайки сериозна корекция. Цената вече се движи под 50-дневната подвижна средна и е на път да пробие психологическата подкрепа от 21 000 пункта. Очакваме низходящото движение да продължи, като тест на дъното около 19 000 пункта не е изключен.

Коментари: 0