Пенсионерите в България с по-добри условия от тези в Люксембург

Страната е на 24-то място сред 49 държави

Пенсионерите в България с по-добри условия от тези в Люксембург

Изглежда да си пенсионер в България не е чак толкова лошо, след като страната надминава по условия страни като Люксембург, Чехия, Австралия, Русия и Сингапур.

В свое изследване немската застрахователна компания Allianz съпоставя данни от 49 държави в света по отношение на първи и втори пенсионен стълб, други източници на доходи, разходи за здраве, както и преход от работа към пенсиониране. На базата на тях се конструира индекс, наречен адекватност на пенсионните доходи (Retirement Income Adequacy), по който България се нарежда на 24-то място.

В края на 2014 г. България направи опит да се намеси в частните пенсионни фондове. Тежестта на първия стълб все още е по-голяма, се посочва в доклада. Проблем са високите нива на разходи за здравеопазване, но процентът на собственост върху имоти в страната е висок и така той премахва тежестта на разходите за наем. 

В повечето страни от Централна и Източна Европа делът на собствеността върху имоти е голям и това подобрява финансовото състояние в тях, допълват от Allianz. Така България се представя най-зле по отношение на разходите за здравеопазване – на 42-ро място, а най-добре – по отношение на прехода към пенсиониране – 5-о място и допълнителните източници на доход – 7-о място.

Класацията оглавява Холандия, следвана от Дания и Норвегия. Първите две страни, заедно с Швейцария, САЩ и Швеция показват много добри резултати по отношение на капиталовия стълб, високи нива на допълнителни доходи и ниски разходи за здравни нужди.

В дъното остават развиващи се страни като Индонезия, Индия, Малайзия, Мексико, които все още нямат цялостно изградена пенсионна система. Индия и Индонезия се представят най-зле, главно защото при тях има слабо покритие от страна на населението в трудоспособна възраст, недоразвит капиталов стълб и големи разходи за здравна грижа за възрастните хора.

Макар вторият стълб в Австрия да не е напълно развит, пенсионната възраст да е ниска, а делът на пенсионерите - висок, страната отбелязва добър резултат и дори най-високия по отношение на разходопокривния стълб. 

Целия доклад може да видите тук.

Коментари: 0