Петър Ганев: Партиите се надпреварват да обещават

Никой не обелва дума за намаляване на данъците, а само за харчене на бюджетни пари, смята икономистът

Петър Ганев: Партиите се надпреварват да обещават
3719 ~ 2 мин. четене
Идват изори и едни партии, доверието към които е много ниско, започват да се надпреварват коя ще обещае най-много. Това е коментарът на икономиста от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев за гръмките обещания на водещите партии в България.

И ГЕРБ, и БСП и Патриотичния фронт и новата формация на Веселин Марешки обещават рязък скок на доходите. Партията на Бойко Борисов обещава двоен скок на учителските заплати, социалистите обещават безплатно образование и здравеопазване, Марешки обещава евтин бензин, Патриотите – 300 лв. минимална пенсия и т.н.

„Ако всяко едно от тези обещания се приоритезира, вероятно може да бъде изпълнено. Ако се концентрираме например единствено върху пенсиите само, бихме могли да ги вдигнем. Но ще трябва да забравим всичко останало, защото просто няма пари за всичко“, казва Ганев.

Според него е голям проблем, че никой не обещава например намаляване на данъците, което би подобрило средата за правене на бизнес и потреблението, което пък би раздвижило икономиката, а това от своя страна би донесло повече доходи. „Никой не предлага намаляване на данъците. На тема осигуровки никой не е обелил дума. На тема ДДС никой нищо не е казал. Никоя партия не казва, че ще се вземе по-малко от данъци“, казва икономистът.

Той също така е на мнение, че дри в годините на кризата България не е затягала колана. „Най-очевиден пример е, че решихме да направим нова програма за саниране. Това е решение на властта, която иска да харчи 2 млрд. лв. за саниране“, казва Ганев.

Според икономиста няма как да се вдигнат двойно заплатите на всички учители, защото няма достатъчно пари в бюджета за това. Той е на мнение, че трябва да се повишават доходите само на най-добрите учители.
Подкрепи Economic.bg