Петкова: Изпълнителната власт не определя цената на тока

Така министърът коментира поисканото от ЧЕЗ поскъпване на нощния ток със 70%

Петкова: Изпълнителната власт не определя цената на тока
1068 ~ 2 мин. четене

Цената на тока не е политическо решение и изпълнителната власт не може да се меси в работата на регулаторния орган. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) решава каква ще е цена на тока. Така министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира в ефира на „Нова телевизия“ поисканото от ЧЕЗ увеличение на нощната тарифа със 70%.

„Именно тук е мястото на регулатора, който на база своите законови компетентности и възможности, ще направи анализ, за да установи дали това, което дружеството е посочило в своето заявление, е реално и обективно. КЕВР е този, който ще вземе финалното решение”, заяви тя и допълни: „Решението се взима от регулаторния орган, който работи по специални правила и изисквания, съобразени с тези на европейските регулатори. Не може да има никакво вмешателство на изпълнителната власт.”

Припомняме, че преди дни електроенергийното дружество ЧЕЗ поиска 69.4% поскъпване на електрическата енергия за битови нужди - ниско напрежение през нощта. Миналата година същото дружество отново подаде заявление с искане за ръст от 1 юли 2019 г. от 67.6%, но очаквано то не беше одобрено от регулатора.

Министърът на енергетиката обясни и на какво се дължат по-високите сметки за топлинна енергия през март въпреки договореното намаление от 40% на цената на природния газ. „До края на месеца действаха старите цени за природния газ. Беше приет специален закон, който е в сила от миналата седмица. Към настоящия момент КЕВР прави преизчисление на цените от август 2019 до 31 март 2020 г. На база тези нови ценови решения, с които регулаторът ще излезе, ще се направи преизчисление и ще се определи новата цена. Всеки един потребител ще получи разликата между старата и новата цена до 31 март, включително”, обясни тя.

„Никой обаче не трябва да смята, че от сметката за топлинна енергия ще бъдат приспаднати 40%. Това, което ще се получи, ще бъде на база на изчисленията, които топлинните счетоводители и топлофикационните дружества ще направят”, посочи още министърът.Подкрепи Economic.bg