Петролът се срина, след като корабът в Суецкия канал се раздвижи

Очаква се волатилността на пазара да продължи

Петролът се срина, след като корабът в Суецкия канал се раздвижи

Снимка: БТА

25752 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Петролът се срина с повече от 2% в понеделник след новината, че огромният заседнал контейнеровоз, който блокира движението по Суецкия канал за близо седмица, е бил преместен. Така към 9:20 ч. българско време европейският петрол от сорт Брент бе с 1.66% надолу до 63.37 долара за барел, докато американският лек суров петрол WTI – с 2.00% до 59.76 долара за барел. В началото на сесията те отчетоха спад съответно с 2.1% и 2.4%.

Блокиран Суецки канал

Заседналият контейнеровоз Ever Given вече е почти готов да отплава, като му предстоят последните проверки, съобщи в понеделник източник на Reuters. Стотици други контейнеровози, кораби за насипни товари и петролни танкери остават заклещени в двата края на канала.

Добрите новини за Ever Given обаче незабавно изпратиха цените на петрола рязко надолу, след скока от последните дни. Те бяха разтърсени от притесненията на бизнеса и инвеститорите, които се опитаха да преценят какво ще е въздействието от блокирането на жизненоважния за световната търговия морски път. Макар и влияещи по-индиректно, новите блокади срещу COVID пандемията също допринесоха за динамиката им.

„Тази волатилност на пазара ще продължи“, прогнозира Джефри Халей, старши пазарен анализатор в OANDA, пред Reuters. Според него

предвид волатилността през миналата седмица, Брент изглежда ще се премести в долния край на диапазона от 60.00 до 65.00 долара за барел, докато американският петрол вероятно ще спадне до долната страна на своите 57.50 до 62.50 долара за барел тази седмица“.

Загубите са ограничени благодарение на очакванията, че Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници – ОПЕК+, ще реши да поддържа по-ниски нива на производство. Тази седмица предстои среща на членовете. 

Коментари: 0