5 планети застават на една линия днес

Събитието се случва за първи път от десетилетия

5 планети застават на една линия днес
6516 ~ 2 мин. четене

Днес ще станем свидетели на уникално астрономическо явление – цели пет от планетите в нашата Слънчева система, ще се подредят в една линия. Това са планетите Mepĸypий, Beнepa, Caтypн, Mapc и Юпитep, пише Kmeta.bg

Те ще могат да се видят от Земята, след като се подредят в диагонален ред на 20 януари сутринта.

Парад на планетите 2016 наблюдаваме на 20 януари!

Събитието се случва за първи път от десетилетия и ще бъде наистина забележително, тъй като планетите са ярки и могат да се видят с просто око от всеки. Всъщност гледката ще бъде различна навсякъде по света, но най-внушителен за наблюдение ще бъде този феномен от Австралия. Явлението ще може да се наблюдава в продължение на един месец – до 20 февруари.

Точната подредба на петте планети ще бъде следната: най-напред ще бъде Юпитep, след него ще се нареди „чepвeният“ Mapc, после ще бъде Caтypн, след това идва ред на Beнepa, a най-накрая ще е Mepĸypий.

Парад на планетите 2016 наблюдаваме на 20 януари!

Както вече стана ясно, този астрономически спектакъл ще може да се наблюдава всеки ден в продължение на месец, но точното му време в денонощието ще се променя и ще зависи основно от това в коя точка на света се намирате.

За да се ориентирате най-добре кога да гледате, учените съветват да потърсите множеството специални приложения за мобилни телефони, които могат да ви дадат много изчерпателна информация за хода на този феномен. Единственото условие е времето да бъде ясно и подходящо за наблюдение.

Явлението всъщност представлява своеобразно забавление на Вселената ни и наистина е добре да се гледа, съветват учените. Те поясняват, че тези пет планети имат съвсем различни годишни цикли, затова подредбата им наистина е рядък феномен.

Ако проявявате интерес и бихте искали да се насладите на този астрономически спектакъл, трябва да изберете ясно и открито пространство, за да го наблюдавате. Имайте предвид, че Луната може да бъде ваш ориентир, тъй като тя на практика ще „посещава“ всяка от тези планети.


Важните дати, за които трябва да следите във връзка с космическия феномен са:

28 януари – тогава Луната ще се намира до Юпитер;

1 февруари – Луната ще се събере с Марс;

2 февруари – Сутринта Луната ще се намира точно под Марс;

4 февруари – Нашият спътник ще бъде близо до Сатурн;

6 февруари – Луната ще бъде до Венера;

7 февруари – Земният спътник ще бъде разположен точно под Меркурий.

Подкрепи Economic.bg