Планът за възстановяване на България вече е публичен

Според вицепремиера Атанас Пеканов той може да се изпълни само със стабилност и политическо съгласие

Планът за възстановяване на България вече е публичен

Снимка: Красимир Свраков

2342 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg
Национален план за възстановяване

Планът за възстановяване и устойчивост на България е публикуван за обществено обсъждане, след като беше ревизиран от служебното правителство. След като бъдат получени мненията по последния вариант, той ще бъде финализиран и изпратен до Европейската комисия.

Последната санкция за поемането на ангажименти с дългосрочен характер, поставени като изискване от европейските служби, ще се очаква от партиите в парламента, посочва вицепремиерът Атанас Пеканов в съобщение до медиите.

"Искам да благодаря на блестящите екипи, които свършиха огромен обем невидима за обществото работа през последните 8 седмици. Механизмът за възстановяване и устойчивост е нов, уникален инструмент на Европейския съюз, който изисква всяко предложение за финансиране на проект да отговаря на точни и строги критерии. Това налага сериозна техническа работа за подготовка и проверка на допустимостта на всеки един от проектите", казва Пеканов.

В работата по Плана са участвали министерства и други институции.

Няма и да крия, че проектната готовност, самият експертен потенциал и желанието за реформи не са налице за всички страни. Проведохме десетки срещи и консултации, проверихме всеки фиш и преработихме огромен брой от проектите. За този кратък период от време имаме подготвен План, който отговаря на по-високите ни критерии за целесъобразност при използването на средствата", каза вицепремиерът.

Планът за възстановяване и устойчивост ще заложи много приоритетни проекти за страната за следващите години. "Ако искаме да гарантираме, че той ще се изпълнява, трябва да имаме стабилност и политическо съгласие. Има важни политически решения и те могат да бъдат взети единствено от представители на политическите партии". добави Пеканов.

По неговите думи в дискусиите със службите на ЕК остават две важни изисквания, по които не сме постигнали пълен консенсус – по-бърз зелен преход и реформи по отношение на върховенството на закона и доброто управление.

"Един служебен кабинет не е редно да поема такива значими и дългосрочни ангажименти като например тези, засягащи дългосрочното развитие на въглищните региони. Друга сфера, в която все още предстои да се вземат важни решения, защото има нужда от допълнителни реформи, е правосъдие и върховенство на закона. Въпреки проведените множество срещи и дискусии някои въпроси остават отворени и трябва да се договорят със службите на Европейската комисия", казва още вицепремиерът.

И двете теми изискват политически и обществен консенсус и следва да бъдат припознати от онези, които ще отговарят за неговото изпълнение, от демократично избраните партии."

По отношение на останалите сектори, в новата версия на Плана са увеличени средствата за важни пера, като образование, здравеопазване и социалната сфера. В Плана са залегнали и нови реформи, отчасти е адресиран  проблемът с прекалената консолидация на финансови средства и отделни проекти специално за столицата. Засилена е тежестта на сектор енергетика, за да се отговори на желанията за по-високи амбиции от страна на европейските институции. В голяма част от проектите залягат промени с цел по-добро използване на финансовия ресурс, намерените несъобразни компоненти са премахнати.

В следващите дни стратегическият документ е отворен за разглеждане в очакване политическите партии да решат как трябва да изглежда финалната версия на документа, която да бъде подадена към Брюксел, както и в очакване на мнения и коментари от всички заинтересовани страни.

Припомняме, че по подобен начин предишната власт, и по точно тогавашният вицепремиер Томислав Дончев, публикува версия на плана за публично обсъждане. Той обаче направи това толкова нескопосано, че позволиха на всеки интернет потребител да пише по него и така Планът беше направен за смях.

Подкрепи Economic.bg