Плевнелиев: Близнашки се справи достойно

Президентът щедро похвали служебния кабинет при отчета на свършеното от правителството

Плевнелиев: Близнашки се справи достойно

Снимка: БГНЕС

168 ~ 2 мин. четене
Служебното правителство се е справил достойно с поставената задача и да организира плавен преход към ново правителство и е внесъл спокойствие в държавата. Това е оценката на президента Росен Плевнелиев при отчета на свършеното от правителството на Георги Близнашки.

„Преди малко повече от 3 месеца оттук започна пътят на служебното правителство на проф. Близнашки. То пое нелеката задача да гарантира финансова стабилност, да възстанови социалния диалог между държавата и институциите. Пет правителства и три парламента се смениха за 3 години", заяви Плевнелиев.

Спрени еврофондове, неразплатени над 1 млрд. лв. на строители и общини, изначално сбъркан бюджет, неработещи институции характеризираха състоянието на държавата дни преди Близнашки да поеме властта, посочи още президентът.

„Наложи се служебното правителство да вземе категорични мерки, за да възвърне доверието на партньорите. То работеше в режим на тежки финансови рестрикции, заради неактуализирания навреме бюджет. Служебният кабинет прояви характер, отстоявайки позициите на България. Бе финализирано споразумение с ЕК за периода 2014-2020 г. Също така проведените избори са легитимни и не се оспорват от никого", допълни Росен Плевнелиев.

Плевнелиев подчерта, че служебното правителство е изпълнило успешно основната си мисия за организиране и провеждане на парламентарните избори.

„Изборният борд доказа смисъла на сътрудничеството между граждански организации, институции за провеждане на честни избори", обяви държавния глава.

От своя страна Близнашки изрази мнение, че "това правителство нямаше как да ограничи функциите си само в организирането на честни и прозрачни избори".

"Особено предизвикателство беше да върнем страната към демокрацията и да произведем успешните парламентарни избори. Справянето с проблемите с публичните финанси и последиците от катастрофалните наводнения през последните летни месеци, направиха ясно едно: това правителство нямаше как да ограничи функциите си само в организирането на честни и прозрачни избори", каза служебният министър-председател.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg