Плевнелиев: Русия се опитва да раздели ЕС

Москва се меси във вътрешните дела на България

Плевнелиев: Русия се опитва да раздели ЕС
Русия се меси във вътрешните дела на България. Това заяви пред bTV Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012 - 2017 г. По думите му Владимир Путин и Русия се опитват по всякакъв начин да дестабилизират Европейския съюз. 

Във връзка с възможността догодина руският президент Владимир Путин да посети страната ни, Плевнелиев отбеляза, че в момента всяко едно посещение на руския президент в една или друга държава в момента е доста проблемно. Той припомни посещението на Путин в Будапеща, което се е сблъскало с огромна негативна реакция в европейските институции.

Бившият държавен глава обясни, че има аргументи за тезата на Румен Радев, че намесата в нашите избори на Турция е факт. Според Плевнелиев обаче не трябва да се говори само за Турция, а и за Русия и Радев трябва да се насочи и в тази посока.

"Има много български партии, които се финансират от Русия, не само то Турция. В миналото има не един доклад за това как български политици са сключвали споразумения и са работили в тясно сътрудничество с руски неправителствени организации, адвокатски кантори, финансирани от Русия и т.н.", обясни той.

Росен Плевнелиев смята, че три от тезите на президента Румен Радев са притеснителни. Две от тях са свързани с Крим и с това, че България трябва да се застъпи, че санкциите срещу Русия не работят. Третата теза е свързана със справедливостта в държавата. 
Коментари: 0