Площад „Св. Александър Невски” ще е пешеходна зона

Мащабен ремонт на общината предвижда и 10 безплатни Wi Fi зони

Площад „Св. Александър Невски” ще е пешеходна зона
Да има по-малко автомобили в центъра на София, предвижда нов ремонт, планиран от общината, на стойност 40 милиона лева. Ключови места в града ще бъдат затворени за движение на коли и превърнати в зони за разходка.

Катедралният храм "Св. Александър Невски" е паметник на културата, чийто площад от години е предпочитано за шофьорите кръгово кръстовище. И паркинг. Сега, ако искате да разгледате храма, трябва внимателно да се огледате и в двете посоки, защото тук трафикът винаги е интензивен. Скоро обаче "господари" ще са единствено пешеходците, туристите и младоженците.

По план цялото пространството пред паметника трябва да се превърне в място за отдих и разходка. В споделена зона за пешеходци и велосипедисти предстои да се превърне и улица "Цар Иван Шишман". В бъдеще идеята е за цяла верига от пешеходни зони.

„Група от пешеходни връзки, които да свързват площадните пространства, улиците, историческите центрове, за да може да се създаде един пешеходен маршрут”, коментира главният архитект на София Здравко Здравков пред Нова тв.

В мащабния ремонт, започващ от догодина, се включва подмяна на настилките, ново улично осветление и нови пейки. На 10 централни места в града ще са разположени и безплатни Wi Fi зони.
Коментари: 0