Полша откри първата си нова въглищна мина от 25 години

Еколози обаче критикуват този ход заради разминаване с екологичните цели на ЕС

Полша откри първата си нова въглищна мина от 25 години

Снимката е илюстративна

Снимка: Pixabay

Само три седмици преди общите избори, Полша откри първата си нова въглищна мина за 25 години, разказва Евронюз.

В големите минни общности в страната насърчаването на въгледобивната промишленост се разглежда като вероятен мотив за подкрепа на управляващата партия Закон и справедливост (PiS).

Но природозащитниците твърдят, че този ход е удар срещу целите на Европейския съюз всички държави-членки да станат с неутрални въглеродни емисии до 2050 г.

Антон Лазар, мениджър по комуникациите в Европейското бюро по околна среда, заяви, че Полша рискува да загуби ценен източник на бъдещи работни места, ако обърне гръб на зелената трансформация на енергията.

PiS също заяви, че иска да въведе законодателство, което ще позволи на правителството да открива нови въглищни мини без одобрението на местните власти.

„Това специално законодателство, което се подготвя от законодателите, е свързано с факта, че местните власти не се интересуват от изграждането на нови мини в техните райони, докато ние ще се нуждаем от нови находища на въглища, за да осигурим доставки за енергийната промишленост“, каза министърът на енергетиката Кшиштоф Чоржевски казаха пред репортери при откриването на новата мина.

Чоржевски заяви, че новото законодателство ще помогне на Полша да разработи планираната открита мина за лигнитни въглища Zloczew, за която природозащитниците казват, че ще бъде най-дълбоката мина на открито и ще изсели 3000 души от домовете им.

Лазар твърди, че „това не е положително бъдеще за Полша“, добавяйки, че младите хора там „разбират, че няма бъдеще за въглищата“.

„Хората в Полша не искат тази мина, те искат да споделят същите ползи от чиста, зелена, възобновяема енергия и всички безопасни и сигурни работни места, които могат да бъдат свързани с това, което другите страни от ЕС очакват с нетърпение бъдеще ", каза той пред Евронюз.

Въглищата се превърнаха в гореща тема преди парламентарния вот на 13 октомври, като PiS се опитва да осигури гласовете на миньорите, докато се изправя срещу критиките на еколозите.

PiS е водеща в проучвания на общественото мнение, като най-голямата опозиционна партия, Гражданска коалиция, иска да премахне въглищата до 2040 г.

Междувременно екологичната група ClientEarth заведе дело срещу собственика на въглищна електроцентрала в централна Полша, призовавайки тя да спре изгарянето на замърсяващото гориво и да намали въглеродните си емисии до нула до 2035 г.

Заводът в Белхатов е най-големият по рода си в Европа и представлява една десета от общите емисии на CO2 в Полша. Той е собственост на държавната компания PGE, най-голямата полска енергийна група.

„Това е първи по рода си съдебен процес, който се стреми да задължи операторите на въглищни централи да отчитат прякото въздействие, което техните операции оказват върху климата и околната среда“, заяви Марчин Сточкевич, ръководител за Централна и Източна Европа в ClientEarth.

"За да защитим планетата, на която разчитаме, трябва да видим драстично намаляване на въглеродните емисии и използваме съдебни спорове за ускоряване на процеса."

Полша, която генерира по-голямата част от електроенергията си от въглища, води група от няколко страни от Източна Европа, която през юни блокира натиска от страна на Франция и няколко други държави да ангажират ЕС с нулеви емисии до средата на века.
Коментари: 0