Потребителските настроения във Великобритания достигат 5-годишен връх

Данните отразяват бързото възстановяване на британската икономика през второто тримесечие, след като мерките бяха облекчени

Потребителските настроения във Великобритания достигат 5-годишен връх

Снимка: Pixabay

912 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Настроенията на британските потребители се повишиха през май до най-високото си ниво от пет години насам в резултат на очакванията за по-голяма сигурност на работните места и повишаване на цените на жилищата, съобщава социологическата компания YouGov, цитирана от Reuters.

Данните на YouGov и на Центъра за икономически и бизнес изследвания (Cebr) са пореден сигнал за бързото възстановяване на икономиката на Великобритания през второто тримесечие, след като бяха разхлабени когато противоепидемичните ограничителни мерки, които бяха в сила от началото на годината за редица търговци на дребно, пъбове и ресторанти.

„Без да смущават от необичайно влажното време миналия месец, британските потребители се възползваха максимално от новата си свобода на движение и започнаха да харчат свободно в магазините и в хотелиерския сектор", отбеляза Кей Нойфелд, ръководител на прогнозите в консултантската фирма Cebr.

Индексът на потребителските нагласи на YouGov нарасна през май с 3.1 пункта до 113.6 пункта, достигайки най-високо ниво от април 2016 г.

Перспективите сред работещите в Обединеното кралство относно сигурността на техните работни места през следващите 12 месеца пък достигнаха исторически връх през май, като съответният индекс на YouGov се повиши с 5.1 пункта до 118.9 пункта.

Нарастване с 4.3 пункта до 1230 пункта отбеляза и индексът, оценяващ броя на притежателите на домове, които вярват, че тяхната жилищна стойност е повишила стойността си през предходния месец, докато индексът на очакванията за стойността на техните жилища през следващите 12 месеца се повиши с 4.0 пункта до 129.7 пункта.

Проучването на YouGov/Cerb идва само дни, преди в петък да бъдат оповестени данни за БВП на Великобритания през април, като очакванията са британската икономика да нарасне с 2.2% спрямо март и със солидните 27.6% спрямо година по-рано, когато беше в сила първия противоепидемичен локдаун на острова.

Подкрепи Economic.bg