Предлагат опростяване и съкращаване на митническите процедури

Правителствата трябва да освободят шофьорите, пилотите и моряците от карантина

Предлагат опростяване и съкращаване на митническите процедури

Снимка: Economic.bg/Архив

6888 ~ 2 мин. четене
Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Необходимо е да се опростят процедурите за митническо оформяне на стоките от първа необходимост и митническо освобождаване за физическите лица, осъществяващи товаропотоците по международния стокообмен, за да се гарантират доставките на жизненоважни товари за хората.

За това настоява Консултативната група на частния бизнес (The Private Sector Consultative Group) към Световната митническа организация (СМО) в свои препоръки до Световната търговска организация (СТО) във връзка с мерките за преодоляване на кризата от пандемията COVID-19.

Авторитетната консултативна група към СТО предлага правителствата да признаят като работещи на първа линия превозвачите от всички видове транспорт, доставящи жизненоважни стоки, техните екипажи, сътрудници, спедитори, брокери и агенти, „включително и тези, обезпечаващи доставките през последната миля“.

„Шофьорите, пилотите и моряците, които не контактуват с широк кръг лица и нямат признаци на коронавируса, да бъдат освободени от необходимостта да прекарват двуседмична карантина“, настояват още от Консултантската група на частния бизнес към СМО.

Освен това е необходимо компетентните международни организации, включително СМО и СЗО, да съставят списък на стоките от първа необходимост, за да се съкратят сроковете за доставка на товари с животоспасяващо значение в целия свят. Към стоките от първа необходимост Консултантската група на частния бизнес към СМО отнася не само лекарствата и медицинското оборудване, но също и продуктите за поддържане на висока хигиена, храните и горивата. Всички тези стоки трябва да преминават границите приоритетно и при опростени процедури. На правителствата се препоръчва временно да отменят лицензирането на такива стоки и да обсъдят възможностите за временна отмяна на събирането на митнически сборове за стоки от първа необходимост.

За защита на митническите служители от заразяване, от Консултантската група на частния бизнес към СМО препоръчват максимално използване на безконтактните технологии и електронните процедури, включително предварително информиране на съответните митнически пунктове за преминаването на посочените типове стоки. Физическа проверка на стоките се препоръчва само при съмнения за висока степен на риск.

И накрая, за да се поддържат превозвачите в състояние да осъществяват дейността си в името на живота и здравето, от Консултантската група на частния бизнес към СМО предлагат на правителствата да им предоставят възможността за разсрочено плащане на митническите сборове.

Подкрепи Economic.bg