Председателят на парламента обеща коланите в автобусите да станат задължителни

В първите дни от работата на парламента необходимото законодателство ще бъде гласувано, обеща Караянчева

Председателят на парламента обеща коланите в автобусите да станат задължителни
500 ~ 1 мин. четене
Коланите ще станат задължителни за всички автобуси. Това заяви пред журналисти във Варна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която участва в поредното издание на Летния университет на младежката организация на ГЕРБ.

Тя отбеляза, че приемането на промените в Закон за движение по пътищата ще е основен приоритет в новия парламентарен сезон, като в него ще бъде заложено задължителното поставяне на колани в автобусите. На 4 септември предстои разглеждането му на комисия, а на 5 септември законът ще бъде внесен в зала за второ четене.

Припомняме, че идеята за задължителното монтиране на колани в автобусите присъства от години. Много от автобусите, които обслужват междуградските линии обаче са твърде стари и не са оборудвани с колани. Допълнителното поставяне ще струва пари на фирмите, а в някои случаи това е невъзможно.

Много експерти обвиняват транспортния министър Ивайло Московски, че е пасивен по тази тема заради лобито на големите транспортни фирми. През ноември 2017 г., след серия тежки катастрофи и много жертви, правителството се събра и заяви, че има план за справяне с „войната по пътищата“. Една от тези мерки отново бе задължителното въвеждане на колани в автобусите. Десет месеца по-късно такива няма, а жертвите се увеличават.
Подкрепи Economic.bg