„Претворената“ камера на новия Samsung Galaxy S

Samsung запази вида на предшественика и се концентрира върху по-добрите възможности на камерата

„Претворената“ камера на новия Samsung Galaxy S
3365 ~ 3 мин. четене
Камерата се превърна в един от най-важните компоненти за смартфон индустрията през последните години. Наред с дизайна, това е другият водещ фактор за потребителите при избора на устройство. С появата си новият флагман Galaxy S9 на Samsung идва да покаже, че компанията явно е напипала визуалните предпочитания на своите клиенти и по тази причина е запазила външния вид на устройството. Затова пък е концентрирала усилията си в другия ключов елемент – камерата. 

Именно тя бе основният акцент в представянето на устройството на Световния мобилен конгрес в Барселона вчера. Това бе загатнато още на самата покана за събитието преди дни, която се разпространи под мотото  „The Camera. Reimagined“ ("Камерата. Претворена") . Решението не е изненада и предвид това, че Galaxy S9 идва като отговор на водещото устройство на Apple – iPhone X, което също заложи на този инструмент. 

Galaxy S8 и S8+ вече се наредиха сред устройствата с най-добри камери в индустрията, а техните наследници S9 и S9+ явно ще осигурят топ място на Samsung и през 2018 г. 

S9+ е повече от S9 

Ако действително искате значително по-добра камера, то трябва да изберете модела S9+, съветват от CNET. Този смартфон има двойна 12-мегапикселова камера – една с 2x увеличение, другата с 1х, и двете с оптична стабилизация. 

По-малкият модел S9 също има 12-мегапикселова камера, но тя е единична. Това, че устройството има почти същите предимства като тези на S9+, но не и двойна оптика, напомня на ситуацията между iPhone 8 и 8+ на Apple. 

На практика излиза, че ако човек наистина иска „най-добрата“ камера на марката, то трябва да заложи на „Plus” версията и да инвестира в по-големия телефон. 

Ето какво крият фото възможностите на Galaxy S9 

Снимането на затъмнено вече е по-възможно.  По подобие на DSLR камерите, сега и смартфонът на Samsung предлага на потребителите опцията да контролират отвора на бленадата на обектива. Блендата на задната камера и на S9, и на S9+ може да се регулира от f/2.4 до f/1.5. 

По този начин човек може да я отвори максимално при ниска осветеност, така че до сензора да достигне повече светлина и да се минимизира шумът в изображението. При ярки условия (например в слънчев ден) пък може да я затвори и да избегне „изгарянето“ на кадрите. 

При 8-мегапикселовото селфи няма голяма разлика. Компанията е вложила някои подобрения за намаляване на шума и подобряване на скоростта и фокуса на снимките, но като цяло S9 и S9+ не обещават нищо кой знае колко по-различно то S8 и S8+. 

Super Slow Motion режим. S9 и S9+ предлагат интересна нова опция, която предлага заснемане на видео на супер забавен каданс. Камерата е в състояние за улови до 960 кадъра в секунда. Уловката е, че режимът позволява запис на 720p за 0.2 секунди в супер бавно движение.  

Функцията започва да снима от 30 кадъра в секунда, след което има изчакване да се задейства на 960 кадъра в секунда. Накрая пак се връща на 30 кадъра в секунда. За разлика от iPhone например, тук не може да се регулира продължителността на супер бавното заснемане. 

По-бърз фокус. Със своите подобрени възможности S9 и S9+ вещаят заснемането на по-качествени изображения. От Samsung обещават 30% по-малко шум в снимките в сравнение със S8. Предварителните очаквания на наблюдателите са, че устройството може да се конкурира с параметрите на Google Pixel 2. От корейската компания бяха пуснали демо видео, показващо впечатляващи възможности за заснемане на обект в детайл. 

DRAM – памет на сензора. Става дума за любопитната  функция DRAM (dynamic random access memory), която снабдява самия сензор с памет. Така снимките може да се съхраняват директно на него и да се обработват много по-бързо. Именно по този начин може да се случи бързо заснемане на 12 снимки, които след това да бъдат комбинирани в един значително по-добър и изпипан откъм качество кадър. Софтуерът на практика събира най-доброто от изображенията, а обработката става до 4 пъти по-бързо спрямо миналогодишните модели Galaxy S. 
Коментари: 0