Радев за 10 ноември: Демокрацията и икономиката ни будят повече тревога, отколкото успокоение

Това написа във Facebook Румен Радев по повод навършването на 30 години от началото на демократичните промени в България

Радев за 10 ноември: Демокрацията и икономиката ни будят повече тревога, отколкото успокоение

Снимка: Economic.bg/Архив

Резултатите от дългия път към демокрация и пазарна икономика все още будят повече тревога, отколкото успокоение. Това написа във Facebook президентът Румен Радев по повод навършването на 30 години от началото на демократичните промени в България. 

„Преди 30 години България пое с ентусиазъм по нов път. Надеждата за по-добър живот обаче се сблъска с дълбоки обществено-икономически сътресения, за които българите платиха висока цена“, пише той в социалната мрежа. Радев определи последвалата приватизация като „грабителска“. 

„България направи своя важен геополитически избор, но не успя да изгради трайни основи за върховенство на закона, разделение на властите и свобода на словото. Затова и днес политическите констатации продължават да се разминават с реалността на мнозинството граждани. Бедността, безнаказаните корупция и престъпност и ниското качество на обществените услуги продължават да прогонват младите и отнемат от бъдещето ни“, пише още той.

Според него „пренаписването на историята, обезличаването на българската култура и традиции са част от явленията, които ни тласнаха към материална и духовна бедност“.

Радев напомня още, че промяната е труден процес, а не еднократен акт. „Необходимо е да търсим решения, адекватни на съвременните реалности. През последните години израснаха поколения, които не се вълнуват от стари идеологеми. Нашите деца изискват да говорим за бъдещето. Да погледнем в утрешния ден с техните очи“, казва той и отбелязва нуждата от изграждане на нова политическа култура и формиране на свободно и овластено гражданско общество.

Коментари: 0