Време е максималният осигурителен доход да отпадне

Председателят на КТ "Подкрепа" не вижда проблем с тегленето на милиарди левове дълг от правителството

Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“:

Време е максималният осигурителен доход да отпадне

Снимка: Красимир Свраков

11013 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Не се предвижда промяна на данъците. Компенсирането на доходи заради повишаващи се цени в България не е добър подход. Това заяви Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа" и председател на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Утре той ще участва в Националния съвет за тристранно сътрудничество с тема "Данъци".

Процесът ще продължи да се задълбочава. Предвиждам цените на конвенционалната енергетика да прескочат цените на енергията от възобновяеми източници. Затова много хора няма да могат да си плащат сметките. Това изисква специален разговор и специална стратегия. Дано не е прекалено оптимистична заявката, че Бюджет 2022 може да е готов до края на януари. Бюджетът е най-голямата политика, но технически нямаме време “, каза Манолов пред БНР.

Според него промяна в данъците няма да има, а "разказът за дълга не е толкова страшен и не е верен". "За да излезе сметката, могат да се намалят харчовете, но това винаги е за сметка на тези, които имат най-малко. Другият начин е да се появят нови средства – от дългове или от данъци", обясни Манолов.

Той заяви, че минималният и максималният осигурителен доход трябва да бъдат обвързани с формула, в която да бъдат вкарани средната работна заплата или осигурителният доход.

„Друг е въпросът дали трябва да има максимален осигурителен доход. Той беше въведен, когато скалата на облагане на доходите беше прогресивна. Имаше възможност за балансиране на изземането през данъци и осигуровки. Сега е регресивно, понеже процентът, който се удържа от доходите, е еднакъв за всички доходи, но от един доход нататък не се събира осигурителна вноска. Тогава изземването от данъци и осигуровки става регресивно“, разясни Манолов.

Той коментира и заплахите на IT компаниите, които в своя позиция по повод предложението за увеличаване на максималния осигурителен доход, предупредиха, че ще напуснат България, ако това стане.

Къде ще отидат? Ще отидат в държави, където няма максимален осигурителен доход и осигуряването става върху пълното възнаграждение, или където има е много по-високо от тук. Стига с тези глупости и с тези страшни страхилки", каза Манолов.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg