Президентът ще обсъди с ЦИК избори 2 в 1

Очаква се разговорите да се проведат другата седмица

Президентът ще обсъди с ЦИК избори 2 в 1

Снимка: БТА

792 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Следващата седмица президентът Румен Радев ще покани представители на Централната избирателна комисия (ЦИК), за да обсъдят избори 2 в 1. Това заяви държавният глава по време на своето посещение в град Съединение в навечерието на 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

„Трябва да бъдем сигурни, че изборната администрация може да се справи в такава сложна ситуация, ако изборите са 2 в 1, за не бъдат компрометирани“, коментира Радев пред журналисти.

По-рано през деня стана ясно, че вот 2 в 1 може да струва по-малко пари на държавата, но трябва да бъдат осигурени поне още 2000 машини.

Народното събрание вече определи 14 ноември за датата, на която ще се проведе президентският вот. За да гласуваме за нов състав на Народното събрание на същата дата, държавният глава трябва да разпусне парламента на 15 септември.

Ако обаче го направи още в края на следващата седмица, избори 2 в 1 няма да има. Евентуална дата за провеждането на парламентарния вот би могла да бъде 7 ноември, което означава, че той ще бъде преди президентския.

Има и трети вариант за провеждане на избори 2 в 1, но на датата на евентуален балотаж – 21 ноември. За да стане това, Радев ще трябва да разпусне Народното събрание на възможно най-късно – на 21 септември. 

Подкрепи Economic.bg