Пристанище Бургас договори нови круизни посещения

Пасажерските пристанища в Черно море засилват сътрудничеството си за развитие на круизния бизнес

Пристанище Бургас договори нови круизни посещения
3722 ~ 2 мин. четене

Представители на „Пристанище Бургас” ЕАД  участваха  в най-голямото круизно изложение Cruise Shipping Miami 2015”. То се проведе в периода 16-19 март в  Маями, САЩ. В престижния форум участваха Иван Капитанов, председател на СД на Пристанище Бургас, Диян Димов, изпълнителен директор и Стойчо Димов, ръководител „Маркетинг, СУК и Евроинтеграция”. 

Изложението е най-голямото круизно събитие в света, в което участват над 900 изложители и е посещавано от 11000 представители от 125 страни. Конференцията бе открита от г-н Крис Хайман от Seatrade, организатори на международната конференция и круизното изложение. През четирите конферентни дни бяха разгледани няколко основни теми, свързани с географията на круизния туризъм, сигурността, развитието на крузния продукт и маркетингови сегменти. В конференцията участваха всички круизни оператори и представители на пристанища от целият свят.


Във водещата презентация Развитие на пристанищната инфраструктура в новопоявили се пазари”, Джон Терсек, вицепрезидент на Royal Caribbean Cruises Ltd. изрично отбеляза, че България, в частност Бургас, е нова круизна дестинация с голям потенциал. В отделен разговор Джон Терсек  и ръководителите на Пристанище Бургас дискутираха силните и слабите места за развитие на круизите в Бургас. По думите на експерта пред бургаското пристанище предизвикателствата за развитие на круизния  бизнес са подобряване на инфраструктурата и интермодалността на специализирания терминал. Той заяви, че  е убеден, че положителните отзиви от успешното начало ще се повторят в скоро време, независимо от сложната ситуация в региона.

В дните на изложението беше проведена официална среща с представителите на Търговската палата на град Трабзон и ръководството на едноименното пристанището, които съвместно с  порт Батуми /Грузия/ разработват Черноморска круизна платформа, която да обедени усилията на този бизнес в Черно море, както и да се подготви текст на Меморандум за сътрудничество между заинтересованите пристанища в региона.  Инициатива, подкрепена и от Порт Бургас,  със сигурност  ще разшири представителността на Черно море и може да  даде допълнителна уверенност на круизните компании за дългосрочност на техните нови круизни намерения.  

Представителите на  Грузия, с които пристанище Бургас участва  съвместно няколко години на изложението, също потвърдиха готовността си за обединение на няколко порта/страни за развитие на круизният бизнес в Черно море.

За подобряване на обслужването на пасажерите от големите   круизни кораби и  от крайбрежното плаване, с водещите световни фирми от Испания – «Аделте» и «ТУББО» бяха разгледани техническите параметри и ценови условия за  изграждане на пътнически круизен ръкав на морска гара Бургас. Модерните и конкурентни ценови решения на експертите от „ТУБО” в близките месеци могат да бъдат реализирани в новия терминал.

В потвърждение на добрите перспективи за морския круизен бизнес в порт Бургас са и съгласуваните нови 5 посещения  за 2016 и 2017 година на 220 метровия кораб  Costa neoRomantika, който ще да  открие сезона на 5 април 2016 година с 1800 пасажери. 
Коментари: 0