Проектът АЕЦ „Белене“ никога не е имал бъдеще

Новата енергийна стратегия не предвижда ядрени перспективи за България

Проектът АЕЦ „Белене“ никога не е имал бъдеще

Снимка: Личен архив

8984 ~ 5 мин. четене
Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Инж. Йордан Йорданов е един от най-известните ядрени експерти у нас. Завършил е специалност "Атомни централи и установки" в Московския енергетичен институт, след което работи като инженер-оператор на II блок в АЕЦ "Козлодуй". От 1983 г. последователно заема различни длъжности, а през април 2000 г. става първият изпълнителен директор на атомната централа след отделянето ѝ като самостоятелно дружество от НЕК. През 2002 г. основава консултантската агенция "Нуклеон". За кратко се занимава с политика и е кмет на столичния район „Витоша“.

Потърсихме мнението на инж. Йорданов за бъдещето на ядрената енергетика в България както във връзка с обсъждането на проекта на нова енергийна стратегия, така и покрай разразилия се напоследък скандал и заведеното дело срещу проекта АЕЦ „Белене“. 

Нови ядрени мощности

- Г-н Йорданов, вече започна общественото обсъждане на проекта на новата „Стратегията за устойчиво енергийно развитие на Република България до 2030 г., с хоризонт до 2050 г.“. Какво е мнението Ви за нея?

- Направих си труда да прегледам обстойно стратегията и, да си призная, направи ми силно впечатление, че тя доста добре е съставена - явно по нея са работили добри енергийни капацитети. Лошото е, че в частта за ядрената енергетика няма нищо заложено за нови ядрени мощности. Споменава се, че евентуално след 2030 г. ще се въведат нови ядрени мощности, но не се казва нито къде, нито какви, а още по-малко – дали ще бъдат заместващи на V и VІ блок на АЕЦ „Козлодуй“ или на двата закупени реактора на т.нар. АЕЦ „Белене“. Така че в стратегията относно ядрената енергетика има само едно изречение, което реално почти нищо не казва.

Разбира се, в стратегията няма нито дума за внедряването у нас на малки модулни реактори (ММР). В крайна сметка от тази стратегия става ясно, че днешните управляващи не предвиждат никакво развитие на ядрената енергетика в България в обозримо бъдеще. А конкретно за отработилото ядрено гориво никъде в документа не се споменава, че то е реален стратегически ресурс, бъдеща суровина за производство на енергия, а се разглежда като отпадък, което е пълна глупост.

- Какво, според Вас като ядрен експерт, е бъдещето на АЕЦ „Белене“? В едно от своите изявления министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че бъдещата нова ядрена мощност може и да не е в Белене? Какво мислите за това?

- Първо, министър Теменужка Петкова е политическо лице, поради което аз не желая да коментирам нейните изявления. Като ядрен експерт аз мога да коментирам само актуалните ядрени въпроси на България.

Второ, що се отнася до т.нар. "проект за АЕЦ „Белене“ – то той никога не е имал бъдеще. А ако някога, в далечното минало на 80-те години на миналия век, дори и да е имал все пак някакво бъдеще, то с идването на власт на НДСВ и конкретно на тогавашния министър Милко Ковачев и с посредничеството на Богомил Манчев, то този проект окончателно и безвъзвратно беше осран. Не се извинявам за некрасивата дума, тъй като по-точна от нея не мога да намеря.

- В какъв смисъл … "изцапан"?

- Вие прекрасно знаете, че първоначалният проект за АЕЦ „Белене“ беше за два реактора от същия тип като V и VІ блок в АЕЦ „Козлодуй“. Но когато дойде на власт правителството на НДСВ, първоначално смятаха да строят на площадка „Белене“ канадски реактори CANDU – навярно по външна идея и може би дори под натиск. Благодарение на това, че в нашия Закон за използване на атомната енергия за мирни цели е записано, че в България могат да се строят само реактори с отрицателен температурен коефициент, а не реактори с положителен температурен коефициент, каквито са и CANDU, тъй като те са от т.нар. "получернобилски тип", идеята се провали. След това беше проведен един псевдотърг, който първоначално беше спечелен от „Шкода“, а след това – от „Атомстройеспорт“. Тогава проектът  беше изменен, като вместо козлодуйските реактори бяха наложени реакторите на тогавашния министър на енергетиката на Русия Сергей Шматко. Те също са ВВЕР-1000, но проект А92, с по-големи размери, по-трудни за управление. Такива реактори не се строят нито в Турция, нито в Унгария, нито в Чехия, нито в Китай и пр. Такива реактори има построени само два в Русия, както и в АЕЦ „Куданкулам“, Индия. В останалите страни, както и в самата Русия, се строят други, модерни руски реактори с мощност 1200 МВт, които вече са наложени в Русия, Украйна, Турция, Чехия, Унгария, Китай, но е и у нас.

След това, по времето на другия енергиен „корифей“ – Румен Овчаров, се реши първо да се поръча оборудването, а след това да се прави проектът. При което, забележете, нито площадката „Белене“ е лицензирана, нито самият проект е одобрен от Агенцията за ядрено регулиране. Площадката беше лицензирана, но за старите реактори, като тези в АЕЦ „Козлодуй“. А сега, особено след трагедията с АЕЦ „Фукушима“, площадката трябва отново да се лицензира. Още повече, че тези два реактора, които сме закупили, са сеизмично проблемни.

Образно казано, докато хората по света, включително и в Русия, произвеждат и продават модерни, съвременни автомобили, като „Тесла“ и „Лексус“ например, на нас се опитаха и продължават да се опитват да ни пробутат две стари „Волги“. Такава е, примерно, разликата между платените от нас реактори за „Белене“ и тези, които напоследък се строят в Турция, Русия, Китай и други страни.

Така че проектът за АЕЦ „Белене“ е дълбоко обречен, тъй като винаги се е ръководел от зависими хора на държавна власт и от бизнесмени с тъмен морал.

- Защо, след като беше проведено всенародно допитване и проектът за АЕЦ „Белене“ беше спрян с решение на Народното събрание преди 7 години, беше размразен?

- Нищо не е размразявано. Просто бяхме осъдени да платим поръчаното оборудване и си го платихме. През това време скриха виновниците – и нищо не се случи.

- Добре, но какво да правим с двата закупени реактора? Да ги поставим в гр. Белене като паметници на най-висшата корупция или на глупостта?

- Обясних вече – за нищо не става това оборудване – то е за „Волга“, а ние уж искаме да караме „Тесла“. Няма как да стане. А и това оборудване е само блокът на двигателя с буталата – няма нито водни и маслени помпи, нито генератори – нищо. Да, освен за паметници на корупцията в България – за нищо друго не стават. А тези, които са ги поръчали, трябва да бъдат изпратени отсреща на о. Белене да ги гледат.

- Да, но всички ние сме ги платили и явно ще продължаваме още да плащаме?

- Прост народ – плаща. Като сме си ги избирали такива корумпирани – ще плащаме.

- А има ли бъдеще другият проект – за VІІ и VІІІ блок в АЕЦ „Козлодуй“?

- Площадката там е лицензирана, ОВОС-ът мина последна инстанция, всичко е готово да се строи. Аз не само съм радетел за изграждането на VІІ и VІІІ блок в Козлодуй, но дори и навремето като директор започнах да реализирам тази идея. И точно това беше причината точно по това време – в средата на септември преди 19 години – през 2001 г., правителството на НДСВ да ме уволни. Защото разпореждането тогава беше: Или спираш да правиш VІІ и VІІІ блок и започваш АЕЦ „Белене“, или си отиваш. Но какво се оказа след толкова години? Че аз бях прав, че няма да стане АЕЦ „Белене“, но пък се попречи и на VІІ и VІІІ блок. Тъжно е, че бяха загубени толкова много години, защото VІІ и VІІІ блок отдавна вече щяха да работят. Но ако България иска изобщо да развива ядрена енергетика, то трябваше отдавна да се вземе категорично решение по въпроса и да се работи неотклонно. Но, както виждаме от проекта на стратегия – няма такова нещо.

Защото един проект се прави и развива 15-20 години, а след толкова може би ще се наложи да спираме V и VІ блок в АЕЦ „Козлодуй“. А с какво ще ги заместим? Дали с руски или американски проект – няма значение, това вече е политически въпрос, важното е да е модерен проект, а не архаичен като този за АЕЦ „Белене“.

Но истинското бъдеще са малките модулни реактори, които са с гъвкаво управление и ще задоволяват локални нужди и ще оползотворяват отработилото ядрено гориво. Засега обаче тези  технологии са все още скъпи, особено за нас като държава.

Подкрепи Economic.bg