Производителят на чипове Melexis наема 160 души в България

През септември компанията ще разшири присъствието си тук с нова сграда за R&D в София, в която инвестира 75 млн. евро

Производителят на чипове Melexis наема 160 души в България

Снимка: Melexis

11490 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

В разгара на глобалната криза с чиповете белгийският разработчик на микроелекторника Melexis разширява дейността си в България. През септември тази година компанията ще открие новата си сграда, в която ще се помещават производственото и научноизследователското звено. А до края на 2022 г. планира да наеме нови 160 служители към сегашния екип от 500 души.

Компанията, която има средно по 13 чипа във всеки нов автомобил по света днес, търси оператори, инженери и техници, за да попълни екипите в България. „Като се започне от колегите, които са пряко ангажирани към иновативния дизайн на микрочиповете през калибрацията до производството и тестването“, уточни Катя Ройчева, старши HR специалист в компанията, по време на събитие за журналисти. Новите попълнения ще се заемат с различни проекти, сред които разработването и производството на иновативни интегрални схеми и други решения за редица международни пазари, включително и за автомобилния сектор.

София заема важно място като лидер в технологичния свят и прави региона много примамлив за специалисти, които желаят да се развиват в тази сфера.“

Melexis съществува на пазара вече 30 години и през 20 от тях развива дейност в българската столица. Днес у нас се намира най-голямата ѝ структура в световен мащаб. В София са концентрирани една трета от всички служители на общо 18-те ѝ локации. Повече за дейността на компанията тук и отражението на глобалната криза с чиповете – четете в интервюто на Economic.bg с Никола Симон, вицепрезидент развойна дейност и качество на продуктите в Melexis

А интересът на белгийския производител на полупроводникови автомобилни сензори към страната ни преди 20 години може да бъде обяснен с дългогодишните традиции в сферата на микроелектрониката, отбеляза Невена Пелева, сайт координатор на Melexis. Тя подчерта наличието на техническите университети, от които излизат висококвалифицирани кадри – затова не е изненада, че фокусът в търсенето на нови попълнения и сега ще падне върху учебните заведения. 

Регионът има много дълга история и експертиза в сферата на електрониката и именно това беше припознато, когато стъпихме на пазара.“

Новата сграда на Melexis 

Откриването на сградата в София е ключова част от стратегията за растеж на Melexis и значима стъпка на фона на последиците от глобалния недостиг на чипове. Новото производствено пространство, площта за научноизследователска и развойна дейност, както и складовото пространство, ще добавят 15 000 м² към настоящата площ от 7 500 м².

Новата сграда е така проектирана, че да привлече български и международни експерти в сферата на микроелектрониката, като инвестицията възлиза на около 75 милиона евро. При проектирането ѝ фокусът е паднал върху екологичния ракурс, като тя е построена така, че да щади максимално околната среда и ресурсите на планетата - енергийно ефективни съоръжения, система за сграден мениджмънт, интелигентен контрол на температура, относителна влажност и осветеност, система за повторно оползотворяване на енергията и топлината.

Подкрепи Economic.bg