Производствената активност в Китай се увеличи с невиждани темпове

Това повлия положително на цялостното икономическо развитие в Азия

Производствената активност в Китай се увеличи с невиждани темпове

Снимка: БТА

Производствената активност в Китай се повиши с най-бързите темпове от десетилетие, на фона на подобрено вътрешно търсене, показва проучване на частния сектор, публикувано в понеделник, предава Reuters. Според направеното проучване ръстът на китайската икономика ще омекоти „удара“ върху световния растеж вследствие на коронакризата.

Китайският индекс за закупуване Caixin / Markit Manufacturing Manufacturing (PMI) нарасна до 52.8 през юли от 51.2 през юни, отбелязвайки третия пореден растеж в сектора и най-големия скок от януари 2011 г. Тези резултати добавят още едно доказателство към твърдението, че втората по големина икономика в света, се е изправила на крака след удара от коронавируса.

Рекордното увеличение на китайската производствена активност повлия положително и на икономическото развитие в цяла Азия.

Япония и Южна Корея също отчитат значително забавяне в темповете, с които се свива икономиката, което е ясен знак, че негативното икономическо въздействие от пандемията е приключило. Производствената активност на Тайван също се повиши над 50-те маркировки, отделяйки растежа от свиването, което предполага, че увеличеното търсене на оборудване за работа от дома е в основата на продажбите на чипове.

Междувременно обаче фабричната активност във Филипините и Виетнам се понижи през юли, подчертавайки липсата на признаци на възстановяване.

Коментари: 0