Промяна става еволюционно, с усилия всеки ден

В „технологичния рай” са необходими хора, които са добре образовани, високо квалифицирани и добре платени

Атанас Добрев, Мистър Икономика 2019:

Промяна става еволюционно, с усилия всеки ден

Снимка: Икономика

Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Г-н Добрев, как усещате статуетката „Рибарят и златната рибка”?

Тя е тежка, не само защото е от метал, а и защото възлага отговорност – да продължим по пътя, който сме поели, да  инвестираме и да правим все по-добри услуги, за да останем номер едно. Това е възможно само с непрекъснати усилия и с поглед в бъдещето.

Към какво бъдеще водите компанията и клиентите?

Там, където всички устройства са свързани, където процесите са автоматизирани, а хората са освободени от трудоемки задачи и са ангажирани с творческа дейност.

В технологичния рай ли ще влезем?

Това е път за развитие на икономиката, път, който ще позволи в България да повишим доходите си, ако хората се занимават с дейности с висока добавена стойност. Затова е важно всеки бизнес да използва предимствата на технологиите. В „технологичния рай”, както го нарекохте, са необходими хора, които са добре образовани, високо квалифицирани и добре платени.

А тези, които не прескачат високата летва на изискванията?

Образованието е въпрос на усилия – не само на индивида, но и на обществото. Ето защо ние от години инвестираме в инициативата Образование 4.0. Преди 100 години за високотехнологична е смятана работата с трактор. Тогава в престижни американски вестници са обяснявали как има багери, а няма трактористи, тъй като тази професия е трудна. И като говорим за „летвата”, трябва да се разбере, че тя е там, където я вдигнем. И за да я задържим високо, трябва всички да работим.

Готова ли е образователната ни система за такъв скок?

Промяната няма да стане революционно, а еволюционно, някак бавно и полека, но когато се обърнем, няма да познаем къде се намираме. Преди 20 години мобилните телефони изглеждаха като скъпа екзотика. Ако някой твърдеше, че ще дойде ден мобилният ви телефон да е по-мощен от компютъра на бюрото ви, щяха са го помислят за мечтател. Но ето че това е вече факт, който стана с усилията на много умни хора, след като потребителите видяха, че това им е необходимо.

Какъв ще е животът, какви ще са технологиите след още 20 години?

Прогнозата ми е, че животът ще е по-добър. Колите ще се движат без шофьор, мобилните комуникации и широколентовият интернет ще е част от живота ни. Живеем в предизвикателно време, което позволява животът на хората да се подобрява.

С работата си във VIVACOM каква приказка пишете?

Че съединението прави силата. На езика на XXI в. това означава, че екипите движат компаниите, компаниите движат икономиката на държавите, а държавите движат света към по-добро.

След 30 години в преход какво ще пожелаете на бизнеса в България?

Да продължава експанзията си навън, но да работи и в България, за достигнем средноевропейския доход. Да се възползваме от предимствата на общия европейски пазар.

Вашето послание от вечерта на наградите?

Във вечерта на наградите снимат печелившите, има много позитивни емоции. Но тези награди показват, че обществото върви напред. Благодаря на сп. „Икономика”, че показва доброто в българската икономика. В това интервю успях да помечтая колко високо ще стигне българската икономика.

Коментари: 0