Проруски кандидат е новият президент на Молдова

Все повече молдовци искат страната да се ориентира към Русия, вместо към Европа

Проруски кандидат е новият президент на Молдова
3737 ~ 2 мин. четене

Проруски кандидат, противник на евроинтеграцията, е новият президент на Молдова. Издигнатият от социалистите Игор Додон спечели 54% на изборите този уикенд, а основният му съперник – проевропейски настроената Мая Санду получи по-малко от 45%, съобщи Reuters.

„Аз съм президент на цялата страна, на тези, които гласуваха за мен и на тези, които гласуваха против“, заяви Додон пред журналисти.  

Победата на Додон е част от загубата на обществено доверие на проевропейските лидери в бившата съветска република, която се намира в дълбока политическа и икономическа криза след избухналия през 2014 г. корупционен скандал.

Обещанието на новия държавен глава да поддържа по-тесни връзки с Русия, отколкото с ЕС е в пряко противоречие с проевропейската позиция на настоящото правителство.

Премиерът Павел Филип заяви, че двете институции трябва да работят заедно в името на националния интерес. „Това включва ключови реформи, необходими за модернизацията на страната и продължаването на пътя към ЕС“, заяви Филип.

Президентът на Молдова няма само представителни функции – той може да налага вето на закони и да разпуска парламента в определени ситуации.

Притисната между Украйна и членката на ЕС Румъния, Молдова подписа политическо и търговско споразумение с блока през 2014 г., което е в ущърб на връзките с Москва, която наложи търговски ограничения на молдовския износ на селскостопанска продукция.

Социалистическата партия Dodon иска да се откаже от това споразумение и да се присъедини към Евразийския икономически съюз, доминиран от Русия – политика, подкрепена от много молдовски граждани, които пострадаха финансово от търговското ембарго и последвалия сериозен икономически спад.

„Той има опит и знае, че сега не е моментът да обръщаме гръб на Русия, докато тя (опонентката му, б.р.) гледа само към Европа“, смята молдовска пенсионерка.

Банковият скандал в Молдова, предизвикан от разграбването на 1 млрд. долара, еквивалентни на 1/8 от икономическата продукция на страната, очерта огромния мащаб на корупцията в най-бедната държава в Европа.

Молдовците смятат членовете на проевропейския елит за съучастници в скандала.

„Местните партизани на Запада или ЕС не просто се представиха слабо, а направо перверзно“, заяви Уилям Хил, бивш ръководител на мисията на ОССЕ в Молдова.

„Беше изминат дълъг път за дискредитирането на общественото доверие в идеалите на Запада и препоръките на ЕС или САЩ като ефективно лекарство за това, от което боледуват техните общества и икономики“, посочи той.

В знак на намаляващия ентусиазъм към ЕС, едва 31% от молдовците подкрепят пълноправно членство, сравнени с 44%, които предпочитат Евразийския митнически съюз, показва изследване на молдовския Институт за публична политика.

Подкрепи Economic.bg