Метрото до „Горна баня“ тръгва след седмица

Очаква се около 500 000 души на ден да използват линията

Метрото до „Горна баня“ тръгва след седмица

Снимка: Facebook/Йорданка Фандъкова

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

На 24 април, следващата събота, четирите километра от третата метролиния през „Овча купел“ ще бъдат пуснати в експлоатация. Това обяви във Facebook кметът София Йорданка Фандъкова, като поясни, че гражданите, които ще използват метрото достигат 500 000 на ден.

„Изградихме цялата третата линия на метрото от 2016 до 2021 г. – за по-малко от 5 години нови 12 км – от „Подуяне“ през „Оборище“ и центъра, през „Красно село“ и „Овча купел“ до Околовръстния път при „Горна Баня“. И сме готови да продължим“, написа Фандъкова.

Кметът поясни, че очаква максимално бързо новият парламент и правителството да вземат решение да продължат процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост и да го внесат в Европейската комисия, за да работа отново.

 „В него заложихме средства за разширенията на третата линия на метрото – по бул. „Владимир Вазов“ и през „Слатина“. Тези участъци се очакват от хиляди хора и имаме готовност още тази есен да започнем строителството на 3-те км в район „Подуяне“, заяви Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет обяви, че през тази и следващата седмица се провеждат обществените обсъждания за изменения на общия устройствен план за разширенията на метрото от Военната академия „Г. С. Раковски“ през „Гео Милев“ и „Слатина“ до „Цариградско шосе“ и от „Младост 3“ до Симеоновския лифт.

Трасето в „Овча купел” е дълго 4 км, с 4 метростанции, като едната е съвместна с жп спирка на националната жп мрежа и прави връзка с влака за Перник. Пътниците по линията ще могат да стигат за 12 минути от „Овча купел” до центъра на София.

Станциите ще бъдат:

·        „Овча купел“ - ситуирана е западно от кръстовището на бул. „Овча купел” и бул. „Президент Линкълн”. Станцията е с два входни вестибюла. Източният е с входове на кръстовището на двата булеварда. Той има три входа - два на тротоарите на бул. „Президент Линкълн” и един до източния тротоар на бул. „Овча купел”. Западният вестибюл е под бул. „Президент Линкълн” с входове, разположени в двата тротоара на булеварда.

 

·        „Мизия/НБУ” - е ситуирана източно от бул. „Монтевидео” напречно на неговата ос. Станцията е с два входни вестибюла. Западният е до кръстовището на бул.”Монтевидео” с бъдещия бул. „Западна тангента”. Има четири изхода от четирите страни на бъдещото кръстовище на двата булеварда. Източният вестибюл е с два входа в тротоарите на предвидения по регулация бул. „Западна тангента”.

 

·        „Овча купел 2“ - е разположена приблизително в средата на жк „Овча купел 2”, под пътното платно на новоизградената ул. „Централна”. В близост до станцията са разположени МБАЛ „Доверие”, училищният комплекс на 149-о СУ „Иван Хаджийски“, както и редица многофамилни жилищни сгради. Спирката е предпоследна за трети метродиаметър.

 

·        „Горна баня“ е разположена в западната част на жк „Овча купел”, напречно на пътното платно на съществуващата и бъдещата уширена ул. „Бойчо Бойчев” (Софийски околовръстен път). Началото ѝ се намира непосредствено след бул. „Президент Линкълн”. Втората половина от дължината на станцията е разположена изцяло под околовръстния път на София.

 

Коментари: 0