Работодателите и синдикатите преглътнаха новия бюджет

Според Ваня Григорова новият бюджет може и да е \"предизборен реверанс\" на правителството

Работодателите и синдикатите преглътнаха новия бюджет

Снимка: Economic.bg/ Архив

Въпреки че по-рано през месеца работодателите обвиниха правителството, че увеличава максималния осигурителен данък под синдикален натиск, а синдикатите от своя страна искаха прагът да се вдигне на 5600 лв., а не на планираните от властта 3000 лв., и двете групи днес подкрепиха бюджета за 2019 г. Основната причина беше, че според тях увеличава доходите на хората, което от своя страна ще доведе до ръст на вътрешното потребление и на брутния вътрешен продукт.

„Подкрепяме увеличаването на максималния осигурителен доход, време е да приемем, че най-сетне той поема нагоре. Първоначално той трябваше да бъде не 3000, а 5600 лв., но след консултации остана на 3000 лева“, коментира Ваня Григорова, икономически съветник в синдиката КТ „Подкрепа“. „Без приходи от данъците няма как да се прави политика. Сегашната данъчна политика до голяма степен генерира бедност. Смятаме, че е нужно въвеждането на облагаем доход“, добави тя.

Григорова отбеляза, че „винаги преди избори управляващите правят реверанси“, но добави, че мерките за увеличаването на брутния вътрешен продукт ще извади българското общество от неговата „хибернация“.

Пламен Димитров, президентът на КНСБ, също подкрепи бюджета за следващата година, обяснявайки, че увеличаването на максималния осигурителен доход ще генерира повече права на тези, които досега са се чувствали ощетени.

,,Ако си спомняте, имаше рязко увеличение на пенсиите през 2008 г. Тогава нямаше резултат за тези, които го направиха. Не мисля, че такъв ход ще доведе до успех за която и да е власт. Съвсем в реда на нещата е разходите за труд да се увеличават, иначе хората си отиват от тази държава. А именно това е проблемът на проблемите'', коментира той.

След провеждането на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), който събира държавата, работодателите и синдикатите на едно място, изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов публикува във Facebook и изпрати до медиите позиция, че повишаването на максималния осигурителен доход ще доведе до увеличаване на сивата икономика и до загуба на висококвалифицирани кадри в България.
Коментари: 0