Раздадоха наградите „Сграда на годината“

Имотите бяха отличени в 10 категории

Раздадоха наградите „Сграда на годината“

Снимка: Министерството на регионалното развитие и благоустройството

4637 ~ 2 мин. четене

За 15-ата поредна година бяха раздадени наградите в конкурса „Сграда на годината” . В него участваха 69 новоизградени или реконструирани публични и частни проекти, завършени през 2016 г., оценени от жури от водещи експерти и представители на бизнеса и културата.

Сградите бяха отличени в 10 категории, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Първа награда в категорията "Жилищни комплекси" на "Акварел Резиденс" във Варна. Комплексът от затворен тип се намира в кв. "Бриз" и покрива съвременните изисквания за "зелена сграда"– енергоефективност, влагане на естествени материали, създаване на нови зелени площи.

В категория "Сгради паметници на културата" е отличена реставрацията на административната сграда на Българската банка за развитие на бул. "Цар Освободител" в София.

В "Производствени и логистични сгради" наградени бяха заводът за битови електрически бойлери "Теси" в Шумен, и Логистичен център на "Либхер" в Пловдив.

При "Обществени сгради с бизнес предназначение" призът отиде при корпоративна сграда "Биовет", намираща се в Пещера. При търговските сгради наградата е за "Мол Марково тепе" в Пловдив.

За "Зелена сграда" пък бе обявена Сграда 1 на "Търговски Център Европа" в София.

Награда при мултифункционалните сгради получи столичният комплекс "Сан Стефано Плаза". УМБАЛ и Диагностично-консултативен център "Сити Клиник" в София е отличена в категория "Сгради Социална инфраструктура - здравеопазване и образование".

В категория "Ваканционни комплекси" награден е апартхотел "Албатрос" в КК "Св. Св. Константин и Елена". За ваканционен комплекс с успешно публично-частно партньорство при изграждане на устойчива градска среда награда получи "Айвазовски парк" в Поморие.

В категория "Хотели" на първо място са комплексът "Ува Нестум Уайн енд Спа" край Гоце Делчев, и емблематичният хотел "Рила" в курорта "Боровец" - за цялостна реновация.

"Акварел Резидънс" във Варна е на първо място в категория "Жилищни комплекс". Специална награда получава комплекс "Елизиум" в София.

Реновираната пътническа жп гара Бургас е отличена при "Градски проекти - транспортна инфраструктура Бургас".

При "Сгради образование" на първо място е реконструкцията на институт "Конфуций" към Софийски университет "Св. Климент Охридски.

Реконструкцията на Дворец на културата и спорта, Варна - зала "Конгресна" е наградена в категория "Спортна и туристическа инфраструктура".

„2016 е годината, в която отчитаме изключителен ръст на инвестициите с частни капитали и средства. Благодаря на всички инвеститори, които ни се довериха и инвестираха”, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова по време на церемонията.

Според нея показателни за успешните инициативи през тази година са и сградите, които са се конкурирали за наградите. Тя подчерта, че участниците в конкурса, на който министерството е съорганизатор, се увеличават с всяка изминала година, като конкуренцията става все по-голяма, а журито трябва да извърши сериозна по обем работа, за да бъде оценката му обективна.

Миналата година, заедно със строителите, архитектите, проектантите и инженерите отчетохме 2015 г. като годината със строителен бум  заради огромните инвестиции от европейските фондове, които вложихме в инфраструктура.

„Можем да се гордеем, че според данните, в края на годината България е втора в ЕС по ръст на икономиката, което е и благодарение на всички в строителния бранш, каза още министърът и изрази надежда 2017 г. да бъде успешна въпреки предстоящите предизвикателства”, заключи министърът.

Подкрепи Economic.bg