Разкол в партията на Тереза Мей след изтекъл доклад за Brexit

Според документа страната ще е по-зле икономически, ако не сключи споразумение с ЕС

Разкол в партията на Тереза Мей след изтекъл доклад за Brexit
2408 ~ 2 мин. четене

Великобритания ще бъде по-зле икономически при какъвто и да било сценарий за излизане от Европейския съюз. Нейните финансови услуги, както и секторите за химия, облекло, производство, храни и напитки, автомобили и търговия на дребно са сред областите, които ще понесат най-тежък удар от Brexit. Това пише изтекъл в публичното пространство секретен правителствен анализ, цитиран от Financial Times.

Докладът с дата от януари 2018 г. разглежда трите най-вероятни сценария за Brexit, основани на съществуващите споразумения с ЕС. Министрите от британския кабинет са провели съвещание при затворени врати, по време на което им е било изложено съдържанието в доклада. Очакванията са, че заключенията в него ще дадат повече гласност на поддръжниците на „мек” Brexit, предвиждащ споразумение с ЕС.

Според изтеклия документ, ако няма споразумение между Лондон и Брюксел, което би довело до отмяна на правилата на Световната търговска организация (СТО) в Обединеното кралство, то икономическият ръст на страната ще се понижи с 8% през следващите 15 години. В доклада пише също, че при всеобхватно споразумение за свободна търговия с ЕС, икономическият ръст ще намалее с 5%.

Изтеклият документ предизвика разкол в Консервативната партия, оглавявана от премиера Тереза Мей, пише The Guardian. Видни поддръжници на излизането от ЕС, включително бившият партиен лидер Иън Дънкан Смит и бившият заместник-председател Найджъл Еванс, обвиниха своите колеги, подкрепящи оставане в Блока, че нарочно са пуснали доклада в публичното пространство.

„Очевидно е бил пуснат от някой, който смята, че документът подкрепя възможно най-мек Brexit”, коментира Еванс.

Според Смит докладът трябва да бъде игнориран. „Трябва просто да го бутнем настрани и да кажем: „Поредният доклад, който не е пълен и не е прегледан от правителството”, заяви той.

Коментари: 0